„Mladenovo“ izborilo opstanak

Druga šahovska liga Srbije – Vojvodina

604

Na upravo završenom takmičenju Druge lige Srbije – Vojvodina šahisti „Mladenova“, posle velike borbe, uspeli su da sačuvaju drugoligaški status.


Turističko naselje „Relax“ u Kovačici je od 1. do 8. novembra bilo domaćin dvanaest drugoligaških ekipa iz Vojvodine. Po pravilniku takmičenja, najbolje plasirana ekipa sticala je pravo nastupa u Prvoj ligi Srbije, dok su čak tri najslabije plasirane gubile drugoligaški status.

Po dosadašnjem iskustvu novajlijama u ligi je gotovo uvek predstojala borba za opstanak, pa je rukovodstvo „Mladenova“ donelo odluku da se ekipa pojača sa još jednim kvalitetnim šahistom. Dovođenje FIDE majstora Grujića pokazalo se kao pravi potez jer se čak pola lige borilo za spas od ispadanja. Pred poslednje kolo dve najslabije ekipe „Sloga“ iz Inđije i „Bora Ivkov“ iz Banatskog Novog Sela bile su prikovane za začelje tabele.

Da izbegnu treće mesto koje vodi u niži rang takmičenja borile su se „Senta“, „Kraljica PTT“ iz Petrovaradina, „Polet“ iz Rastine i „Mladenovo“. Visokom pobedom u poslednjem kolu od 4,5:1,5 nad ekipom „Bora Ivkov“ naša ekipa se izjednačila i po broju meč bodova i po broju osvojenih poena sa ekipama „Sente“ i „Kraljice PTT“, pa je ligu napustio „Polet“ iz Rastine sa istim brojem meč bodova, ali sa 1,5 osvojenih poena manje.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Konačna tabela izgleda ovako: 1. „Mladost“ Nova Pazova 25 meč bodova (38 poena), 2. „Bata Ćosić“ Opovo 23 (38), 3. „Vojvodina“ Novi Sad 22 (40,5), 4. „Somborski ŠK“ Sombor 21 (40), 5. „Bačka“ Pačir 21 (39), 6. „Krajina“ Krajišnik 16 (38), 7. Senta 12 (32,5), 8 „Mladenovo“ 12 (32,5), 9. „Kraljica PTT“ Petrovaradin 12 (32,5), 10. „Polet“ Rastina 12 (31), 11. „Sloga“Inđija 3 (21,5), 12. „Bora Ivkov“ Banatsko Novo Selo 0 (12,5).

Koliko je ovogodišnje drugoligaško nadmetanje bilo izjednačeno govori i podatak da je „Mladenovo“ sa čak dve pobede, šest nerešenih mečeva i sa samo tri poraza takoreći jedva obezbedilo opstanak.

Uzimajući u obzir da su dvojica novajlija u ligi ubedljivo poslednji osmo mesto naše ekipe, koja je takođe bila novajlija, predstavlja veliki uspeh. S obzirom da je i ekipa „Bačke Palanke“ izborila drugoligaški status to će naša opština u narednoj sezoni imati dva predstavnika u ovom rangu takmičenja što se nikada ranije nije dogodilo, pa je i to jedan od pokazatelja uspona opštinskog šaha.

Za „Mladenovo“ su u Kovačici nastupali: IM Srđan Rogač, FM Zoran Grujić, FM Darko Parežanin, FM Igor Krejić, MK Vladimir Kovačević, MK Dušan Mladenović, MK Damir Volarov i MK Lazar Šolaja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here