Najsavremeniji lekovi za rak pluća uskoro na listi

760
Foto: web-tribune

Novembar je mesec borbe protiv raka pluća, od kog godišnje u Srbiji oboli oko 6.000 ljudi, a umre njih 4.600.


I pacijenti i lekari jučerašnji dan nazvali su istorijskim, jer su predstavnici države najavili da će do kraja godine na listu lekova o trošku države biti stavljeni i najsavremeniji lekovi za rak pluća.

„Na pragu smo istorijskog momenta uvođenja tako značajnih lekova za naše prilike“, reakcija je načelnice Dnevne bolnice Instituta za pulmologiju KCS, Natalije Samardžić, na vest koju je saopštila predstavnica Fonda za zdravstveno osiguranje.

[wonderplugin_slider id=177]

 

„Doneta je odluka i pregovaramo sa farmaceutskim kućama. Već krajem godine očekujemo da se nađu na listi, a pacijentima će biti dostupni nakon postupka javne nabavke koji traje dva-tri meseca“, rekla je Jovana Simanović Milovanović, direktorka Sektorka za lekove RFZO.

„Da budem iskrena, očekivanja su uvek bila tu, sumnje nije bilo. Sad kada je potvrđeno, drago mi je da se što pre krene sa tim“, navodi Olja Ćorović, predsednica Udruženja „Punim plućima“.

Zahvaljujući najsavremenijim lekovima, iz donacija, kliničkih studija ili na osnovu tzv. člana 15, preživljavanje obolelih kojima je rak otkriven u četvrtoj fazi produženo je za dve-tri, a kod nekih i više godina. Ranije, oni su bili odmah otpisani. Zahvaljujući leku, Bratislav je živ.

„Zahvaljujući imunoterapiji, meni je bolje. Nisam se izlečio, ali sam bolje, neka samo bude ovako“, kaže Bratislav Atanacković.

„Radi se o nekoliko stotina pacijenata godišnje, to je ona populacija koja ima najviše šanse i samim tim da se najbolje iskoriste mogućnosti Fonda“, objašnjava dr Davorin Radosavljević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Dnevno, dijagnozu rak pluća u Srbiji dobije 16 osoba, a svaki dan bitku izgubi 13 ljudi. Rak pluća godišnje ubije više ljudi nego rak dojke, bešike i prostate zajedno.

[wonderplugin_slider id=155]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here