Otpad iz opštine Bač odlagaće se na novoj deponiji u Somboru

625
Foto: Ilustracija/pixabay

SOMBOR: Grad Sombor raspisao je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa planovima te lokalne samouprave za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, na mestu sadašnje deponije u naselju Rančevo.


U regionalnom centru za upravljanje otpada, koji bi mogao da bude izgrađen uz već postojeću deponiju u Rančevu, odlagao bi se otpad iz opština Kula, Apatin, Odžaci i Bač, ali i drugih obližnjih opština uz naknadu.

Godišnje se na ovu deponiju doveze oko 60 hiljada tona otpada koji stvori oko 200.000 žitelja ovih opština, a ukoliko do izgradnje novih kapaciteta dođe, biće moguće da deponija primi oko 100.000 tona godišnje.

[wonderplugin_slider id=104]

 

U dokumentaciji se napominje da osim Sombora, ne postoje podaci o morfološkom sastavu otpada za druge opštine ovog regiona, međutim, kaže se, na osnovu sakupljanih količina u ostalim lokalnim samoupravama Vojvodine, sastav otpada je sličan.

Značajnije razlike se mogu javiti u opštinama poput Odžaka, u kojoj kvalitet vode za piće ne zadovoljava određene standarde, te je stanovništvo prinuđeno da kupuje flaširanu vodu, a samim tim će se u otpadu pojaviti veća količina PET ambalaže, stoji u dokumentu.

Brojke pokazuju da od ukupnog otpada koji se skladišti u sadašnju deponiju u blizini Sombora, najveći deo čini baštenski otpad (oko 27 odsto), drugi biorazgradivi otpad (oko 40 procenata), papir 6,52 posto, staklo 1,93 odsto…

[wonderplugin_slider id=183]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here