Otpad iz opštine Bač odlagaće se na novoj deponiji u Somboru

0
340
Foto: Ilustracija/pixabay

SOMBOR: Grad Sombor raspisao je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije u vezi sa planovima te lokalne samouprave za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, na mestu sadašnje deponije u naselju Rančevo.


U regionalnom centru za upravljanje otpada, koji bi mogao da bude izgrađen uz već postojeću deponiju u Rančevu, odlagao bi se otpad iz opština Kula, Apatin, Odžaci i Bač, ali i drugih obližnjih opština uz naknadu.

Godišnje se na ovu deponiju doveze oko 60 hiljada tona otpada koji stvori oko 200.000 žitelja ovih opština, a ukoliko do izgradnje novih kapaciteta dođe, biće moguće da deponija primi oko 100.000 tona godišnje.

 

U dokumentaciji se napominje da osim Sombora, ne postoje podaci o morfološkom sastavu otpada za druge opštine ovog regiona, međutim, kaže se, na osnovu sakupljanih količina u ostalim lokalnim samoupravama Vojvodine, sastav otpada je sličan.

Značajnije razlike se mogu javiti u opštinama poput Odžaka, u kojoj kvalitet vode za piće ne zadovoljava određene standarde, te je stanovništvo prinuđeno da kupuje flaširanu vodu, a samim tim će se u otpadu pojaviti veća količina PET ambalaže, stoji u dokumentu.

Brojke pokazuju da od ukupnog otpada koji se skladišti u sadašnju deponiju u blizini Sombora, najveći deo čini baštenski otpad (oko 27 odsto), drugi biorazgradivi otpad (oko 40 procenata), papir 6,52 posto, staklo 1,93 odsto…

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here