Peta godina izučavanja gitare

ŠOMO „Stevan Hristić“

675

U osnovnoj muzičkoj školi „Stevan Hristić“, pre pet godina su odlučili da krenu sa odsekom gitare. Ovaj popularni instrument je to svakako i zavredeo, a decu u tajne ovladavanja gitarom uvodi nastavnik, Marko Ivezić.


– Završio sam osnovnu muzičku školu „Josip Slavenski“, pa zatim i srednju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. U Beogradu sam završio fakultet muzičke umetnosti, odsek gitara, osnovne studije i master i stekao zvanje nastavnika gitare – master muzički umetnik. U muzičkoj školi u Bačkoj Palanci radim već treću godinu, imam petnaest đaka, peti razred dvoje, četvrti razred dvoje, treći razred petoro, drugi razred troje i prvi razred troje učenika.

– U izdvojenom odeljenju u Baču imam još dva đaka. Na časovima sve radimo po planu i programu, godišnje učenik mora da nauči minimum jednu etidu (vrsta vežbe), minimum jednu skalu i dve slobodne kompozicije po izboru đaka, najčešće po preporuci nastavnika.

– Kao i skoro na svim instrumentima u prvom polugodištu se rade skale i etide, a u drugom polugodištu slobodne kompozicije. Na klasičnoj gitari u našoj školi se svira samo prstima. Pored odabranog instrumenta, učenik obavezno mora pohađati i časove solfeđa, a član je i novovoformiranog orkestra žičanih instrumenata gde su zastupljeni gitara, tamburica i violina. Gitaristi u orkestru melodiju prate harmonski i daju ritam.

– Za gitariste je jako bitno da učestvuju u muziciranju orkestra, da slušaju druge instrumente. Najbitnije je da se vežba kući, jer ono što radimo na času je nekih 10-15% posla. Novo gradivo koje naučimo na času, učenik kući mora da navežba. U decembru bi trebao orkestar da ima i prvi nastup, i to na javnom času škole. Interesantno je istaći, da među 15 đaka imam pet devojčica i deset dečaka.

– Generalno samzadovoljan znanjem i zalaganjem mojih učenika – rekao je na kraju natavnik gitare u ŠOMO „Stevan Hristić“, master muzički umetnik, Marko Ivezić.

U međuvremenu pristigao je i jedan đak, Aleksa Kadić, učenik IV razreda: – U osnovnoj školi sam peti razred, a u muzičku sam krenuo u drugom razredu osnovne. Naučio sam puno stvari o sviranju gitare, etide, pesme po izboru, gde mi je pomagao nastavnik. Nastupao sam na javnim časovima škole i bilo mi je super. Kući su, pored mene, i sestra koja svira klavir i brat na harmonici. Posle završetka školovanja ovde, nastaviću da sviram i oprobaću se i na električnoj gitari, a za to dobijam i savete od nastavnika. Nastavnik mi je super, jako sam zadovoljan s njim – rekao je na kraju mladi gitarista.

Posle razgovora je počeo čas, a mi smo malo još ostali, i sa zadovoljstvom primetili, sa kojom se ozbiljnošću, predanošću, a sigurno i ljubavlju, nastavnik i učenik prepuštaju toj plemenitoj umetnosti – muzici.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here