Predstavljene kreditne linije Razvojnog fonda AP Vojvodine

U Bačkoj Palanci

1281

BAČKA PALANKA: U svečanoj sali Skupštine opštine Bačka Palanka, 20. novembra, iz Razvojnog fonda AP Vojvodine, mr Jelena Trenkić, šef odeljenja za analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing i Olga Radun, samostalni stručni saradnik u sektoru za kredite su predstavile kreditne linije koje ovaj fond nudi korisnicima, poljoprivrednicima, pravnim licima i preduzetnicima, mahom malim i srednjim.


Pred oko pedesetak zainteresovanih, uposlene u RF APV su iscrpno prikazale sve pogodnosti i uslove kreditnih linija koje se mogu dobiti kod ove institucije.

– Razvojni fond AP Vojvodine je u Bačkoj Palanci prezentovao kreditne linije koje su i dalje aktuelne – objašnjava mr Jelena Trenkić.

– Kreditne linije su namenjene kako registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, tako i pravnim licima i preduzetnicima. Imamo širok dijapazon kreditiranja, kako za kratkoročne kredite, tako i za razne investicije odnosno dugoročne kredite.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Rokovi otplate se kreću do sedam godina, a grejs period je do dve godine. Sve kamatne stope Razvojnog fonda se kreću u rasponu od 1% do 3% i one su fiksne. Kod kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava imamo kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, nove poljoprivredne mehanizacije, za razne investicije za nabavku nove ili polovne opreme za poljoprivrednu proizvodnju, skladišne kapacitete, sisteme za navodnjavanje, stočni fond, građevinske objekte… Imamo i kreditnu liniju za seoski turizam i kreditne linije koje prate IPA program.

– Kod kreditiranja pravnih lica i preduzetnika imamo kratkoročne kredite za obrtna sredstva i kreditne linije za dugoročne kredite za trajna obrtna sredstva i dugoročne kredite za investiciona ulaganja. Ono što je novina u Razvojnom fondu Vojvodine, jesu kreditne linije koje su subvencionisane od strane pokrajinskih sekretarijata, koje u celosti refundiraju kamatu. Reč je o kreditnim linijama za turizam i za navodnjavanje iz kanalske mreže.

– Zadnjih godina smo sve prisutniji na terenu i činjenica je, da ljudi ako su informisaniji,  lakše se odlučuju na podizanje kredita. Interesovanje je iz godine u godinu sve veće, i vidimo da smo na pravom putu. Ove godine, slično prethodnima, opredeljeno je dve i po milijarde dinara za kreditiranje. Što se tiče poljoprivrednih gazdinstava, najveće interesovanje je za kreditne linije za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i za nabavku  poljomehanizacije.

– Kod kreditiranja pravnih lica i preduzetnika, najpopularnija su kreditiranja za trajna obrtna sredstva, koja je nenamenska i najjednostavnija za apliciranje korisnicima. Priustni preduzetnici i poljoprivrenici su raznim pitanjima pokazali priličnu zainteresovanost za kreditne linije koje nudi Razvojni fond AP Vojvodine.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here