„Građanstvo u Bačkoj Palanci ima sluha za osobe sa invaliditetom“

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - šta Bačkoj Palanci nedostaje da bi se unapredio položaj invalidnih osoba

601
Foto: Ilustracija/Pixabay

Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, ustanovljen 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.


Međuopštinska organizacija slepih i slapovidih Bačka Palanka obeležava današnji dan, a njihove prostorije su otvorene za svakog ko želi da pomogne u unapređenju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Iz ove organizacije, kažu da u Bačkoj Palanci najviše nedostaju zvučni semafori, ali da je rešenje tog problema najzad na vidiku.

„Bačka Palanka nema uređene staze za invalidna kolica. Josip Major, naš dugogodišnji aktivni član je slep i ima najviše problema pri kretanju trotoarom, pogotovo gde su kafići. Srećom, do sad mu se ništa nije desilo jer se uvek nađe neko ko mu pomogne“, rekao je potpredsednik organizacije, Milan Gojić.

Gospodin Major, kako ga svi zovu, ima 85 godina i kaže da su građani Bačke Palanke ljubazni i uvek mu pomognu pri kretanju.

„Ljudi izlaze iz lokala, službenici iz banke takođe izađu napolje i pomognu mi. Što se toga tiče, uvek se nađe neko ko pomogne pa do sad nisam imao velikih problema“, kaže naš sagovornik.

Josip Major i Milan Gojić

„Građanstvo u Bačkoj Palanci ima sluha za invalidne osobe i čika Major je uvek to naglašavao, dodaje sekretar Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka Aleksandra Knežević.

Kada se u centru grada izvode neki građevinski radovi, kao što je to slučaj sad u glavnoj ulici, kretanje slepih i slabovidih i osoba u invalidskim kolicima je još teže, jer se susreću sa velikim brojem prepreka.

„Slepi i slabovidi se kreću po navici, mogu da zaobiđu određene prepreke jer nauče gde se šta nalazi, ali ipak u zoni nekih radova mogu da se povrede, udare negde, pa je zato njihovo kretanje otežano“, kaže Gojić.

Bačka Palanka je imala zvučne semafore, međutim najprometnije raskrnice u Bačkoj Palanci trenutno nemaju ovakve semafore. Aleksandra kaže da se lokalna vlast obratila ovoj organizaciji i tražila spisak raskrnica gde bi bilo najpotrebnije da se postave zvučni semafori.

[wonderplugin_slider id=185]

 

„Sa Opštinom Bačka Palanka smo uvek imali dobru saradnju. Rečeno nam je da će u toku sledeće godine zvučni semafori biti postavljeni na ukupno pet najprometnijih raskrsnica, a jedna od tih je i ova kod nekadašnje Robne kuće koja se trenutno rekonstruiše“, rekla je Aleksandra.

Kada je u pitanju zaposlenost, slepe i slabovide osobe se najviše zapošljavaju kao fizioterapeuti. Iz bačkopalanačke organizacije trenutno ima nekoliko članova koji su zaposleni u Domu zdravlja u Bačkoj Palanci i jednog člana koji radi u Beogradu, takođe kao fizioterapeut. Za sada, kažu, nezaposlenih nema.

„Ovom prilikom želela bih da pohvalim građane Bačke Palanke što imaju sluha za sve osobe sa invaliditetom. Mi se trudimo da budemo aktivni, da naši članovi budu ravnopravni u društvenoj zajednici“, kaže sekretar Aleksandra Knežević.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here