Stipendije za romske učenike i studente iz opštine Bačka Palanka

Usvojen Pravilnik o kriterijumima za dodelu stipendija učenicima i studentima romske nacionalne zajednice

976

BAČKA PALANKA: Na današnjoj sednici Opštinskog veća, pred većnicima se našao i Pravilnik o uslovima i kriterijumima za dodelu stipendija učenicima i studentima romske nacionalne zajednice na teritiriji opštine Bačka Palanka.


Prema Lokalnom akcionom planu za Rome, koji je na snazi od 2016. do 2020. godine, predviđena su sredstva za dodelu stipendija učenicima i studentima romske nacionalne zajednice.

Namena ovih sredstava je uključivanje Roma u obrazovni sistem i obezbeđivanje kontinuiteta i kvaliteta u obrazovanju kroz program aktivne podrške Romima, čime se doprinosi podizanju standarda učenika srednjih škola i studenata romske nacionalne zajednice.

Ovim pravilnikom utvrđeni su uslovi za dodelu stipendija – da kandidat ima državljanstvo Republike Srbije, prebivalište na teritoriji opštine Bačka Palanka, da je pripadnik romske nacionalne zajednice, da nije korisnik stipednija po istom osnovu kod drugih institucija ili ustanova, kao i da prvi put upisuju razred u srednjoj školi, to jest godinu na višoj školi ili fakultetu.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Kada je u pitanju uspeh đaka, najmanja prosečna ocena koju kandidat mora da ima je 3, a najnižu ocenu iz vladanja 4, dok je za studente uslov da imaju najnižu prosečnu ocenu na prethodnoj godini studija 7.

Postupak za dodelu stipendija se sprovodi kroz konkurs koji će objaviti komisija, a rok za podnošenje prijava ne može biti kraći od 15 dana. Tekst konkursa biće objavljen na zvaničnoj internet stranici Opštine Bačka Palanka, a ovaj pravilnik se dostavlja Skupštini opštine Bačka Palanka na usvajanje i donošenje.

Na današnjoj sednici doneto je i rešenje o određivanju člana Opštinskog veća – Spomenke Rokvić , s obzirom da je član opštinskog veća, Nadežda Ganić podnela ostavku.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here