Pobedilo gazdinstvo „Jovkić“

Održane Druge „Bačkopalanačke zabijačke“

2582

U dvorištu Slovačkog doma 29. novembra održane su druge „Bačkopalanačke zabijačke“.


Vreme je bilo naklonjeno održavanju manifestacije pa su u njoj uživali svi – i takmičari i gosti i posetioci. „Zabijačke“ nisu prošle bez topljenja slanine i pripremanja specijaliteta od svinja, čvaraka, kobasice, džigernjače…

I ovaj put su ocenjivane kobasice koje je pripremalo dvanaest ekipa. Prvo mesto pripalo je ekipi PD „Jovkić“, druga je bila ekipa JKP „Komunalprojekt“, a treća „Tisa 63.“ iz Novog Bečeja.

Prvoplasirana ekipa osvojila je nagradu boravak u banji Gyomaendröd, a drugoplasirana tretman u spa – centru.

– „Zabijačke“ su protekle veoma dobro, odazvao se solidan broj izlagača. Oni su svojim prisustvom na pravi način obeležili manifestaciju. Upravo zato su svi posetioci mogli da vide izloženu slaninu, šunke, čvarke, krvavice, kobasice, zimnicu, dakle sve ono što prati, ili je zaštitni znak zabijački. Moram da napomenem, da su najveće interesovanje kod posetilaca privukli čvarci, pa su njihovi proizvođači napravili dobar posao.

– Takmičari su došli iz Novog Bečeja, Novog Sada, Bača, Bačkog Petrovca, Bačke Palanke i drugih mesta. Posebno su se dobro odazvale ekipe iz naše opštine. Sa našim prijateljima iz Mađarske, čiji smo gosti bili prethodnog vikenda, dogovorili smo se da pobednička ekipa sa „Zabijački“ ode u banju Gyomaendröd.

[wonderplugin_slider id=177]

 

– Najbolju kobasicu, po oceni četvoročlane komisije, napravila je ekipa Poljoprivredno gazdinstvo „Jovkić“ iz Bačke Palanke. U četvoročlanoj komisiji, bila su tri mesara i jedan profesionalni kuvar. Organizacioni odbor uložio je mnogo truda, da sve protekne u znaku svinjokolja, počev od dekoracije, hrane, preko nastupa KUD- a „Koreni“.

– Uključili smo i učenike ugostiteljsko – kuvarske struke iz SSŠ „dr Radivoj Uvalić“. Ove godine, naša manifestacija imala je podršku Branislava Šušnice, predsednika opštine, a podržala su nas i javna preduzeća, a pre svih „Komunalprojekt“. Podršku smo imali i od sponzora Stevana Bjeloša, pa Udruženja „Majčino krilo“, Šumske uprave Bačka Palanka, Vinarije Neštin i ad „Bačka“.

– Želim da istaknem da je ovogodišnja podrška koju smo imali, bila mnogo veća u odnosu na prošlu godinu. Upravo ta podrška nam je nekako dala jak „vetar u leđa“. Stigli smo upravo do toga da iza ove manifestacije mora da stoji gotovo ceo grad, što smo i osetili ovaj put. Jedino na taj način, ova manifestacija u narednim godinama može privući veliki broj turista što je naš cilj. Na taj način, i naši sugrađani bi imali određenu korist – kaže Mirjana Stanišić, jedan od organizatora.

– Zadovoljni smo podrškom sugrađana, institucija, kulturno – umetničkog društva. Sve to nam daje snagu, da ovu manifestaciju jednog dana internacionalizujemo i da njeni učesnici – takmičari, budu ne samo iz Srbije, već i iz drugih država.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here