Marija Fađaš ponosna na svoju zimnicu

Ajvar, paprika punjena kupusom, ali i pekmez od ljubičastog luka samo su neki od proizvoda koje je Marija predstavila na nedavno održanim "Bačkopalanačkim zabijačkama"

817
Foto: Rada Milišić

Marija Fađaš iz Srbobrana je zaposlena, sa mužem obrađuje 20 hektara zemlje, a kućni budžet dopunjuje prodajom zimnice. Njeni proizvodi ajvar, paprika punjena kupusom, pekmez od ljubičastog luka, slatki pekmezi – uvek nađu put do potrošača, piše „Agroklub“.


Porodica Marije Fađaš iz Srbobrana obrađuje oko 20 hektara zemlje, sejući soju, kukuruz i šećernu repu. Imaju veliku baštu i voćnjak, voća i povrća na pretek, te je pre nekoliko godina odlučila da pravi veće količine slatke i slane zimnice i da je porodaje.

„Zemlji smo se ove, kao i svih predhodnih godina posvetili, uložili u obradu i u repromaterijal, ali nam je suša umanjila prinose. Na ovako slab rod dočekale su nas i niske otkupne cene, tako da nam se ponovila sušna i samim tim neuspešna 2017. godina. Baš zbog takvih situacija u poljoprivredi, kada ne možeš da se osloniš na jedan ili dva useva, moraš da radiš više poslova,“ kaže Marija dok je predstavljala svoje proizvode na nedavno održanoj manifestaciji „Bačkopalanačke zabijačke“.

[wonderplugin_slider id=179]

 

Radi u jednoj poljoprivrednoj zadruzi, ali je kaže pre četiri godine počela da pravi zimnicu ne samo za svoju porodicu, već i za prodaju kako bi dopunila kućni budžet. „Ranije smo uzimali zemlju u zakup ali smo od toga odustali, skupa je to, a ujedno i neizvesna proizvodnja bilo koji usev da je u pitanju. Radiš tuđu zemlju i stalno misliš da li će dobro da rodi ili ne,“ kaže Marija.

Turšija, paprika, kiseli prokelj i pekmez od ljubičatsog luka

Ona kaže da je još kao mlada od bake i majke naučila kako se priprema dobra i kvalitetna zimnica, te je odlučila da iskoristi sve što ima u voćnjaku i bašti i tako počela puniti tegle đakonijama različitih ukusa od kiselih, ljutih, pikantnih do neodoljivih slatkih.

„Pripremam turšiju obzirom da znam da to svi vole i pakujem je u veća ili manja pakovanja, kako kome odgovara, a obavezno spremam i paprike punjene kupusom. Tokom sezone pravim i ajvar njegova boja, bio on blag ili ljut dokazuje da je napravljen samo od paprika i malo belog luka, nema plavog patlidžana,“ kaže Marija pokazujući i tegle pune prokelja koga priprema tako što ovom povrću dodaje so, beli luk, slačicu, peršunov list i biber.

Foto: Rada Milišić

Osim ovih uobičajnih specijaliteta na njenom štandu bilo je i teglica sa malo drugačijom zimnicom, a to je pekmez od ljubičastog luka. Kako nam je objasnila ova vredna žena veoma je popularan u njenoj porodici, ali za ovaj slatko-slani-kiselkasti ukus raspoloženi su brojni ljubitelji dobrog zalogaja.

„Pekmez ili džem od luka je pikantni francuski specijalitet koji se odomaćio kod nas, a naročito kod domaćica na severu Bačke. Odličan je za pripremu predjela, a obično se koristi kao dodatak svim vrstama mesa. Priprema se tako što se luk tanko isecka, a onda se dodaje vinsko sirće, so, šećer, mleveni biber i kuva se dok ne bude gust kao sos,“ objasnila nam je Marija dodajući da može da se pohvali i različitim slatkim pekmezima i džemovima.

„Od organske zimnice može lepo da se živi“

Pekmeze pravi od višanja, jagoda, kajsija, kupina, malina, dunja, a kako kaže nezaobilazna je i neodoljiva kombinacija šljive i čokolade. Za kvalitet pekmeza nedavno je nagrađena na jednoj od manifestacijia na Paliću kao i u Bačkoj Topoli gde je u okviru sajma poljoprivrede i privrede – Ekspo 2019. izložila svoje proizvode.

„Oko pripreme zimnice ima dosta posla ali mi pomaže suprug. Dok sam ja na poslu, on pripremi tegle, poklopce i etikete, tako da, kad se vratim kući i malo odmorim zavrnem rukave i perem, seckam, slažem, kuvam, od proleća do kasne jeseni. Kada imam veće količine voća ili povrća pomaže mi jedna žena koja odlično ume da radi taj posao“.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Zimnica uvek ima svoje kupce

Marija kaže da nikada ne ide na pijace, zimnicu uglavnom prodaje kod kuće, a s velikim zadovoljstvom obilazi manifestacije gde se sa drugim izlagačima druži i naravno razmeni iskustva i recepte, a kupci na licu mesta mogu da probaju proizvode i uvere se u njihov kvalitet.

„Kada je u reč o ratarstvu, muž i ja smo već odlučili da ćemo na proleće sejati suncokret, računamo da će ulaganja biti manja nego u usevu soje. Moramo da vodimo računa o svakom dinaru. A što se tiče zimnice to nastavljamo punim tempom. Zimnica se dobro prodaje, a ja na ovaj način dopunim naš kućni budžet,“ rekla je na kraju sagovornica „Agrokluba“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here