Srbiju mesečno napusti više od 4.000 mladih ljudi

523

Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih, što je otprilike jedna cela opština u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri nevladine organizacije povodom Dana ljudskih prava 10. decembra.


U zajedničkom saopštenju tima Ujedinjenih nacija, kancelarije Saveta Evrope, misije OEBS-a i delegacije Evropske unije u Srbiji navodi se da su nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja, neki od osnovnih problema s kojima se mladi u Srbiji suočavaju.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Na Dan ljudskih prava ove godine posebnu pažnju obraćamo na mlade osobe koje se suočavaju s brojnim izazovima u mnogim delovima sveta, pa i u Srbiji. Nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja, neki su od osnovnih problema s kojima se mladi u Srbiji suočavaju”, navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.

I pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kod mladih nezaposlenost ostaje visoka, a njihov nepovoljan položaj na tržištu rada ne napreduje i pored postojanja Nacionalne strategije za mlade i mera koje su u tu svrhu predviđene.

„Kada je u pitanju mentalno zdravlje mladih, čak 45 odsto njih je izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28 odsto da im se dešava da često zaplaču. Čak više od polovine mladih navodi da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23 odsto đaka. Osećanje potpune bezvrednosti navodi čak 12 odsto učenika, dok sedam odsto učenika navodi da im se dešava da razmišljaju o prekidanju života”, navodi se takođe u saopštenju.

Prema poslednjim dostupnim podacima o radnoj snazi, nezaposlenost mladih je dvostruko veća od opšte nezaposlenosti, a posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom.

[wonderplugin_slider id=104]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here