Bač u međunarodnom projektu podsticanja zapošljavanja mladih

349

BAČ: Lokalna samouprava Bača dobila je nedavno sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za finansije za učešće u međunarodnom projektu „Podsticanja zapošljavanja mladih u Dunavskom regionu južne Bačke“, koji treba da se završi u oktobru dogodine.


Projekat je počeo krajem decembra prošle godine, podseća iz Kancelarije za ekonomsko lokalni razvoj Nikola Banjac navodeći da je u međuvremenu u Baču u sedištu opštine otvoren Dunavski resursni centar za mlade, napisani su programi treninga i programi za mentorstvo i razmenu iskustva, tako da sada 30 mladih sluša predavanja na temu kako doći do posla samozapošljavanjem.

Preostalo je, kaže Banjac, još da se uradi Lokalni akcioni plan za mlade gde treba da budu navedene lokalne mere i modeli za zapošljavanje i samozapošljavanje, organizuje studijska poseta radi razmene iskustva i naposletku promiviše projekat.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Po rečima Banjca, smisao projekta je poboljšanje položaja mladih stvaranjem uslova za njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje u Dunavskom regionu Južne Bačke u ruralnoj sredini, a samim tim i povećanje broja zapošljavanja , zatim , razvoj novih modela podrške kroz unapređenje uslova u lokalnim institucijama za kreiranje i implementaciju lokalnih politika zapošljavanja mladih, podizanje javne svesti o značaju pobošanja položaja mladih u lokalnoj zajednici.

– Osim u Baču, projekat se paralelno sprovodi i u opštini Bački Petrovac. Projekat vredi 161.382,77 evra, a učešće Opštine Bač je 17.971,28 evra, pa praktično novac koji je lokalna samouprava uložila sada je vraćen iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za finansije, jer Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU zapravo upravlja ovim međunarodnim projektom, a krajni korisnici su nezaposleni mladi i njihove porodice, zaposleni u lokalnim institucijama – centri za socijalni rad, ekspoziture Nacionalne službe za zapošljavanje, lokalne samouprave Bač i Bački Petrovac i njihove kancelarije za lokalni ekonomski razvoj – pojasnio je Banjac.

U opštini Bač je u toku još jedan međunarodni projekat podržan od strane Pokrajine, a odnosi se na inkluziju Roma kroz zapošljavanje. Vrednost tog projekta je 70.000 evra.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here