Prvi govorni softver na srpskom jeziku predstavljen u Bačkoj Palanci

U Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Bačka Palanka

481

U petak, 6. decembra je u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih Bačka Palanka predsednik gradske organizacije slepih i slabovidih Beograd, osnivač udruženja za asistivne tehnologije UKAT i inženjer informatike Nikola Đorđević predstavio prvi govorni softver za ove osobe sa invaliditetom „Alfanum Danica“.


Radi se o programu na srpskom jeziku za telefone sa android platformom koje je realizovalo neprofitno udruženje za asistivne tehnologije UKAT. Govornu sintezu je izradila kompanija „Alfanum“ iz Novog Sada, a projekat je odobrilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Nikola Đorđević je na promociji govornog softvera u MOSS Bačka Palanka rekao da je ovo je prva neuronska i prva govorna sinteza na srpskom jeziku gde je veoma prirodan glas bitan segment u opisu tog programa i da taj glas prija osetljivom i veoma oštrom uhu slepih i slabovidih osoba. On je tom prilikom istakao i nekoliko problema koji su vezani za same mobilne telefone. Naime, bilo je teško prilagoditi sintetizator ogromnom broju modela mobilnih telefona sa android opertativnim sistemom, jer je trebalo govor testirati na telefonima koji imaju različite resurse u konfiguraciji.

Dakle, testirani su prilično stari telefoni sa radnom memorijom od jednog giga rama i na njima „Alfanum Danica“ radi otežano, ali su testirani i telefoni sa većim memorijskim kapacitetom gde  govorna sinteza radi odlično.

Govorni softver „Alfanum Danica“ je besplatan za sve slepe i slabovide korisnike sa telefonima sa android platformom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here