Pola veka KUD „Dr Mladen Stojanović”: Čuvari zavičajnog sećanja

954

MLADENOVO: Koncertnim nastupom sa 80-tak izvođača pred brojnom publikom, Kulturno umetničko društvo „Dr Mladen Stojanović” u Mladenovu, obeležilo je pola veka rada.


Goran Krtinić, član Upravnog odbora KUD kaže da je ovo bila prilika za dodelu priznanja zaslužnim članovima i vetranima. Upriličena je i izložba fotografija „Čuvari sećanja” koja je predstavila rad društva tokom pola veka, a ovde kažu da im je želja da generacijama koje dolaze prenesu vrednosti zavičaja koje su posle Drugog svetskog rata u bačku ravnicu doneli preci iz Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa.

[wonderplugin_slider id=179]

 

I posle doseljavanja, na prelima po kućama, kroz običaje, pesmu i igru oni su čuvali i sačuvali svoje nasleđe. U to vreme u Mladenovu je osnovnu školu pohađalo skoro hiljadu đaka, a prosvetni radnici bili su pokretači rada folklorne i drugih sekcija. Pretača je 50-ih godina prošlog veka bilo društvo „Branko Ćopić“, a prvi predsednik bio je nastavnik Mićo Ognjenović, dok je za muzičke programe bio je zadužen učitelj Milovan Sekulić. Od 1969. registrovan je KUD „Dr Mladen Stojanović”.

Društvo se posebno ponosi muškom i ženskom pevačkom grupom, koje su pobrale brojne nagrade na nastupima širom SFRJ, a 70-ih godina dobili su i Oktobarsku nagradu Bačke Palanke. Mušku pevačku grupu činili su: Risto Janković, Čedo Tuvić, Nikola Nedimović, Stevo Kantar, Mirko Nedimović, Dušan Nedimović, Ilija Nedimović, Dušan Kantar, Vladija Nedimović, Milutin Krnetić, Savo Bajić, Vlado Bajić i legendarni Dobrivoje Bogdanović. Žensku pevačku grupu činile su: Stana Janjić, Mika Ubović, Zora Spremo, Radojka Šešum, Zora Medić, Mara Svitlica, Dosta Savić, Borka Jovičić, Mira Lugonja, Staka Lugonja, Mara Kozomora i Mara Radić.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here