Pravoslavna crkva u Gložanu neguje prijateljstvo Slovaka i Srba (VIDEO)

Zajedništvo i vera na jednom mestu

513

Gložan je naselje u Srbiji u opštini Bački Petrovac u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine u Gložanu je bilo 2002 stanovnika.


O nastanku naselja Gložan ne postoje pouzdani podaci, a pominje se još u turskim vremenima (poreskim spisima) u Bačkoj nahiji, davne 1153. godine, piše „Srbija danas“.

Od 1690. godine se pominje kao naseljena pustara. Od 1703. godine naselje je pripadalo futoškom gazdinstvu. Prema pouzdanom popisu pravoslavnih parohija iz 1733. godine vidi se da Gložan postoji – ima 95 srpskih domova i tu su dva pravoslavna sveštenika: Stefan Krestić i Petar Radivojević.

Kolera i požari su uticali na brojnost stanovnika Gložana. Uslovi u kakvim su živeli podanici nisu bili laki, te su mnogi Slovaci iz Gložana otišli u potrazi za boljim životom, u druga naselja. Tu nisu imali ni crkvu, ni hram, ni sveštenika i pripadali su futoškoj katoličkoj parohiji.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Krajem 18. i početkom 19. veka, stanovnici, kao kmetovi svojim vrednim radom su se zalagali za razvoj i unapređenje svoje evangelističke crkve, prosvete i kulture. Prvi učitelj je bio skroman i požrtvovan sugrađanin Jozef Svoboda. Na duhovnom uzdizanju slovačkog i srpskog naroda radile su dve crkve: evangelistička i pravoslavna.

Pravoslavna crkva svetog Jovana Krstitelja

Pominje se u spisima još u 18. veku. Crkva koja se sad nalazi u Gložanu je sagrađena 1839., unutrašnjost je skromno uređena, ikonopisi nemaju veću umetničku vrednost, jedina vrednija ikona je poklon Petra Vasilića iz Čiba iz 1856. godine.

Crkva je posvećena Jovanu Krstitelju. Krajem 19. veka u Gložanu se pominje i postojanje crkvene škole.

Pravoslavna crkva u ovom naselju vrši svoju funkciju do kraja Drugog svetskog rata kad se većina Srba seli u susedna naselja.

Crkva se održava u dobrom stanju, a poslednje renoviranje je izvršeno 1961. godine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here