Intervju-Šandor Šomoši: Sigurno mesto na odbojkaškoj mapi Srbije

1275
Foto: Šandor Šomoši, privatna arhiva

„Uspeh nije nešto što se događa samo – uspeh se uči, uspeh se trenira i na kraju deli sa drugima“, rekao je davno Sparki Anderson igrač američke bejzbol i fudbalske lige, ne sluteći da će se godinama kasnije većina trenera i sportskih menadžera rukovoditi upravo njegovom idejom.

Na teritoriji opštine Bač, obdojka je disciplina koja se uspešno razvija duže od pola veka. Prolazili su kroz različite periode, ali nikada nisu odustajali, verujući da se samo uz red, rad, disciplinu, ali i drugarstvo ostaje u porodicama poput njihove. O mladim reprezentativnicma koje je OK „Partizan“ Bač iznedrio, uslovima treniranja danas, ali i međusobnom poštovanju govorio je predsednik ovog kluba Šandor Šomoši.

Odbojkaški klub „Partizan“ Bač, već godinama uspešno radi na području razvoja sportskog načina života i zdravih navika među našim omladincima. U čemu je tajna uspeha?

-Da, tačnije preko 50 godina je iza nas. Tako da, čim toliko trajemo i radimo nije neka posebna tajna ili recept za naše besprekorno funkcionisanje. Jednostavno ko dođe u klub i počne sa treninzima tu i ostaje, verovatno prepoznajući neke momente i situacije koje nas spajaju i na terenu, a i van njega.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Kakvi su uslovi za bavljenje ovim sportom na teritoriji naše opštine?

-Uslovi za bavljenje ovim sportom na teritoriji opštine su uvek bili dobri,posebno u zadnjih desetak godina kada su da kažemo idealni. Kad kažemo idealni, mislimo najpre na sportske hale kojih sada u opštini ima nekoliko i koje pružaju idelne uslove za bavljenje ovim sportom. Na žalost tako nije bilo nekada. To potvrđuje i podatak da OK “Partizan“ Bač svoje najveće uspehe vezuje za period 1999-2003 (I b liga Srbije i Crne Gore) kada smo kao domaćini morali odigravati svoje utakmice u okolnim mestima koja su tada imala halu.

U poslednje vreme iz Vašeg kluba je u različite kategorije Reprezentacije otišlo ukupno pet članova, poslednji u nizu njih je Matija Milanović. Kako na to gledate kada oni počnu da igraju u velikim i trofejnim klubovima na teritoriji cele Evrope?

-Kako bi gledali nego sa velikim ponosom. Ipak, biti u reprezentaciji svoje zemlje u bilo kojoj kategoriji je izuzetan uspeh i nagrada za naporan rad. To je i znak da „Partizan“ i te kako postoji na odbojkaškoj mapi Srbije, a to je, složićete se, veliki uspeh za klub i našu malu opštinu i podstrek za neki dalji rad.

Šta radite na popularizaciji jednog od, kako ga stručnjaci nazivaju, najelegantnijih sportova?

-Što se tiče popularizacije, upis novih članova je stalno u toku, apelujemo na nastavnike, roditelje… Cilj nam je da sklonimo decu sa ulice, ali ponestaje nam dece pa smo suočeni sa velikim problemom ne samo mi odbojkaši nego i svi ostali sportovi na teritoriji opštine.

Najveća karakteristika po kojoj se OK „Partizan“ Bač razlikuje u odnosu na ostale je…?

-Možda bi mogla da bude: “Red, rad, disciplina i iznad svega drugarstvo“. Ipak mislimo da je to drugarstvo presudno. Nema mnogo klubova u okolini koji time da se pohvale. To je tajna koja održava „Partizan“ Bač na ovom nivou već više od 50 godina.

[wonderplugin_slider id=181]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here