Tovariševo – lepše mesto za život

Zahvaljujući trudu i radu članova Saveta Mesne zajednice i velikog broja vrednih meštana, u Tovariševu se uvek nešto radi i gradi

3263
Foto: Nikola Janičić

U Tovariševu, selu opštine Bačka Palanka, meštani se trude da se uvek nešto dešava. Ovog leta su završili postavljanje letnjikovca u samom centru naselja.


Predsednik Mesne zajednice, Miloš Vukovljak priča o tome kako su došli na tu ideju:

– Imali smo neki stari buldožer iz 1969. godine, koji je više bio u neispravnom nego ispravnom stanju. Posle preuzimanja komunalnih delatnosti od strane JKP, njega nije imao ko da vozi, a zbog starosti i neispravnoati, JKP je odbijao da pošalje vozača i da sedne u njega na sopstvenu odgovornost. Odlučili smo da ga prodamo, i napravimo nešto što će zauvek ostati, i na taj način sačuvamo taj novac, da ne bude posle priče i „pojeo vuk magarca“. Kupili smo u Lapovu letnjikovac od impregriranog betona koji je ukras i centralno mesto na našoj manifestaciji „Zlatni kotlić“. Krov nam je uradio naš član saveta Obrad Stankov, najbolji stolar za nas, jer nam uradi dobro i besplatno. Krov je osmougaoni“, kaže Vukovljak.

 

Pored toga urađena je i svečana sala za venčanja u zgradi Mesne zajednice.

Sekretar Sava Danilov kaže da su mladi zbog ružne prostorije birali druga mesta za venčanja u okolini.

„Postavili smo 40 m2 granitnih pločica, i potpuno rekonstruisali prostoriju u već sređenoj zgradi. Ovde se zahvaljujem Opštini jer su pločice i majstori plaćeni sa budžeta“, dodaje Danilov.

Tovarišani su postavili i novi prilaz pešačkom prelazu kod škole, svojevrstan mostić ljubavi sa ogradom u obliku srca.

„Hteli smo da to ne bude obična ćuprija, nego neki romantični kutak, a ovo je inicirao predsednik Vukovljak, i nije nam bilo jasno kako to ranije nismo uradili. Ovo je finansirala opština, uz dobrovoljni rad naših prijatelja koji nam pomažu u ovakvim akcijama“, kaže Danilov.

Pored toga, volonteri u Savetu MZ su inicirali postavljanje svojevrsnog apstraktnog spomenika prošlom vremenu i graditeljima Tovariševa.

Sekretar Danilov kaže da je ideja došla kada su shvatili da po kućama i dvorištima nestaju konjski plugovi iz 19. veka i da će vrlo brzo oni postati rariteti. Majstor Branislav Radojčin je izvario i napravio svojevrsnu stabljiku kukuruza, na kojoj kao klipovi stoje plugovi kojima su naši dedovi obrađivali bačke oranice. Zato i stih gore: „Hej Bačvani stare gazde duboke su vaše brazde, srcem ste ih zaorali, ovoj zemlji dušu dali.“

Član Saveta Ranisavljev kaže da postoji velika volja žitelja ulice Lenjinove da se ulica preimenuje u Svetog Save, posebno kada više nema posebnih troškova promene ličnih dokumenata do isteka istih. A zbog bar koda, promena podatka se lako obavlja. Žitelji ulice JNA imaju istu želju, ali da se zove Arsenija Čarnojevića ili Laze Kostića.

Stolar Obrad Stankov, takođe član Saveta, redovan je na akcijama ulepšavanja sela:

„Trudim se koliko mi vreme dozvoljava, a krov na osmougaonom letnjikovcu je bio izazov, jer je trebalo napraviti i lufter na obruču od 16 uglova. Dobro je društvo, prijatelji i nekako se sa lakoćom radi. Pomogao mi je moj komšija Pišta Pažicki, kao stari entuzijasta“, rekao je on.

 

Postoji i inicijativa da ulica Maršala Tita ponese ime čuvenog lekara iz Londona, dr Ilije Avramovića koji je obeležio 50 godina u našem mestu.

Ipak, ljudi u Savetu su najsrećniji zbog asfalta i najavljenog bušenja bunara. Predsednik MZ Vukovljak i potredsednik Dalibor Grujić kažu da je asfaltiranje ulice Krajiške u dužini 620 metara sa 4m širine, najlepši događaj ove godine u putnoj infrastrukturi.

„Zahvaljujemo opštini i nadamo se ovakvoj dinamici, jer za 2-3 godine mogu da se srede sve ulice. Nemamo budžet, ali opština izlazi u susret i što bi rekao naš Obrad: „Svakom detalju posveti pažnju pa će celina dobiti punoću“, dodaju iz Mesne zajednice Tovariševo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here