Devet godina robije za Dalibora Kolarova za kobni udarac nogom u glavu

15295
Foto: Dnevnik.rs

Dalibor Kolarov (32) iz Bačke Palanke, okrivljen zbog smrti Gorana Cvetinova, kog je napao udarcima u kafani u tom mestu, osuđen je u novosadskom Višem sudu na devet godina zatvora, uz prekvalifikaciju krivičnog dela s ubistva na naročito teške telesne povrede sa smrtnim ishodom.


Odbrana je na kraju dokaznog postupka tražila nova sudska veštačenja optuženog, psihijatrijske i psihološke struke, ali se Tužilaštvo tome protivilo kao i na prethodnom ročištu, te je veliko veće sudije Srđana Savića ponovo odbilo taj predlog.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Podsetimo, okrivljenom se pripisuje da je u noći između 23. i 24. februara ove godine, u kafani u Ulici Živojina Mišića, sa smanjenom sposobnošću da shvati značaj svoga dela i da upravlja svojim postupcima, ali ne do bitnog stepena, nakon kraće rasprave lišio života Cvetinova, tako što mu je zadao šamar i udarac nogom u predelu spepoočnice i potiljka. Usled toga oštećeni je zadobio teške telesne povrede, opasne po život, pao na pod i izgubio svest.

„Usledile su povrede u vidu višestrukih nagnječenja i krvnih podliva lica i poglavine, te krvarenje koje je prouzrokovalo otok moždanih tkiva, usled čega je nastupila smrt oštećenog, čime je počinio krivično delo ubistva”, navodi se u izmenjenom optužnom aktu, koji zastupa zamenica višeg javnog tužioca Ksenija Bašić. Ona je u završnoj reči iznela da smatra da je pomenuto delo ubistva u potpunosti dokazano.

– Okrivljeni, iznoseći odbranu, nije priznao delo i izjavio je da se ne seća se da je oštećenog udario nogom u glavu i da je tom prilikom bio pod uticajem alkohola, kao i ostali u društvu, kao i da je imao dobre odnose s Cvetinovim – navela je Ksenija Bašić. – Ipak, nesporno je da je okrivljeni zadao oštećenom udarac nogom u glavu s velikom preciznošću i okretnošću. Munjevito. Oštećeni se pre toga, sedeći za istim stolom, relativno nesmetano ponašao, iako je bio pod dejstvom alkohola, ali nakon udarca je pao na pod i izgubio svest, a s protokom vremena stanje se pogoršavalo. Posle toga, okrivljeni nije pružao pomoć povređenom, što se vidi na snimcima, a osim toga ga je vređao i omalovažavao.

Otac nastradalog: Veoma blaga kazna

Otac nastradalog u ovom događaju prokomentarisao je nakon završne reči tužilaštva, kad je čuo da je za navedeno delo zaprećeno od pet do 15 godina zatvora, da se radi o veoma blagoj kazni i da bi u takvoj situaciji svi mogli da ubijaju, a da ubrzo izađu na slobodu. On je naglasio da je tim zločinom ubijena cela njegova porodica.

Inače, zastupnik oštećenih nije postavio imovinskopravni (odštetni) zahtev povodom događaja.

Na kraju je zastupnica optužnice navela da za odmeravanje kazne nije našla olakšavajuće okolnosti za optuženog, a među otežavajuće bi mogla da se uvaži da je od tri puta, dva puta osuđivan za dela s elementima nasilja.

Branilac optuženog beogradski advokat Predrag Savić kazao je pri iznošenju završne reči da smatra da izmenjena optužnica nema utemeljenja u Krivičnom zakonu, u kvalifikaciji dela i činjeničnom opisu, pa da delo ubistva nije ni dokazano, te je stoga tražio da se ono prekvalifikuje u blaže. On je podsetio na mišljenja veštaka sudske medicine izneta na prethodnom ročištu, koji je naveo da udarci nogom i rukom nisu podobni za krivično delo ubistva, a da bi u tom slučaju borilačke veštine bile zabranjene, već za nanošenje teških telesnih povreda. Podsetio je nadalje na to da je veštak objasnio da takve povrede, a opasne po život, podrazumevaju one kod kojih bez medicinskih intervencija može doći do smrtnog ishoda.

[wonderplugin_slider id=104]

 

– U ovom slučaju je izostala odgovarajuća medicinska intervencija, a mnogi su se oglušili i o obavezu da pozovu Hitnu pomoć – kazao je advokat Savić. – Svedok, koji je iz blizine video da oštećeni na ulici pada na tvrdo tlo, pri zimskoj temperaturi u minusu, nije pozvao lekare, kao ni više očevidaca događaja. Morali su alarmirati lekare. Sudski veštak je kazao da u takvim slučajevima postoji velika mogućnost pozitivnog ishoda za povređenog posle pravovremeno ukazane pomoći i intervencije na neurohirurgiji. Da to nije izostalo, oštećeni bi bio spasen. Na snimku nastalom u lokalu vidi se da oštećeni sedi za stolom pognute glave, u jednom trenutku, pre udarca, nešto je kazao, a svedoci kažu da se radi o teškim uvredama pokojne majke okrivljenog, koja je preminula bolesna u teškim mukama, kao i ružne reči na račun njegove supruge. To je izazvalo pomračenje svesti jer je vidljivo ušao u jako afektivno stanje. Svakako se ne radi o voljnoj radnji, koja podrazumeva izbor i odluku. Reč je pre o impulsivnom i nagonskom činu, pa se stoga on i ne seća dela u celosti. Na kraju, molim sud da mog branjenika oslobodi troškova postupka jer on kao otac troje dece bez prihoda nije u mogućnosti to da izmiri, i ja ga branim pro bono, a on nije u stanju ni da mi plati troškove prevoza.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here