3 praznične teme i eko dileme

745
Fotografija: Pixabay

Porodica, prijatelji, ljubav. Pokloni, ukusna hrana i sneg. Najlepši period godine.
Da li ste spremni da budete drugačiji, praktnični i kreativni tokom predstojećih praznika?


Pripremili smo mali vodič kroz praznike na eko način, od toga kako izabrati poklon, preko ukrasa i jelke do praznične trpeze. Neka ova godina bude još toplija i nežnija, prema vama samima, onima koje volite i prirodi čiji ste deo.

Pokloni koji čuvaju planetu

Deda mraze, deda mraze… za praznike želim srećnu planetu!

Darivanje je veoma dirljiva tradicija, što u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, tako i kao znak pažnje drugim prilikama. Svi se slažemo da je poklon sama pažnja a ne materijalna vrednosti koju nosi, zar ne? Osećaj koji nas ispuni kada pružimo pažljivo izabranu sitnicu nekome koga volimo čini iščekivanje i pripremu poklona još uzbudljivijom. A kako izabrati pravi poklon, često se pitamo nekoliko dana pred praznike?

Za maštovite i vešte

Mnogo je mogućnosti u tržnim centrima i prodavnicama, sve šljašti i poziva na kupovinu. Ali, podsetimo se da nekada nije bilo tako velikog izbora, a darivanje nije bilo ništa manje ispunjavajuće. Takođe, kao deca naši pokloni su bili jednostavni: šarene čestitike i figurice od kestenja, a osmesi na licima porodice iskreni. Otvorite ormane i fioke, skupite ostatke materijala, perlice, dugmiće i upustite se u avanturu. Za inspiraciju pogledajte radove Minje iz Zagreba ali iskoristite i Youtube i Pinterest, gde je pregršt saveta za kreativce.

Fotografija: Pixabay

Podržite male preduzetnike

Ako vi sami niste skloni ovakvom vidu opuštanja, više volite da pravite kolače ili odmarate uz omiljenu seriju i uživate u izlascima, potražite profesionalce – zanatlije i umetnike koji vredno rade na originalnim poklonima.

Prva prilika za to je „Mali sajam lepih stvari“ koji traje od 21. do 29. decembra u BIG-u, gde se okupljaju kreativci sa svojim raznovrsnim radovima. Takođe možete posetiti i NS Market 27. i 28. decembra u Kulturnoj stanici “Eđšeg”. A štandove možete pronaći i u centru grada, kao i putem društvenih mreža. Od nakita, futrolica, torbi, odeće, aksesoara, preko sapuna, skulpturica i drugih zavrzlama za savršen poklon, sigurni smo da ćete pronaći ono što želite. Takođe, dobar izbor je i prirodna kozmetika, o kojoj možete čitati u našoj priči sa Lanom.

 

Doživi, ne kupuj!

Razmislite o poklonima koji nisu materijalni, poput rezervacije u bioskopu ili pozorištu, mesec dana neke fizičke aktivnosti, godišnje članarine u nekom društvu (planinara, likovnih umetnika, ljubitelja astronomije itd.), novi softver, masažu ili putovanje. A tu je još jedna malo drugačija ideja – poklonite drvo koje će biti zasađeno u prirodi! Zvuči zanimljivo? Pronađite o čemu je reč u tekstu na portalu.

Fotografija: Pixabay

Dakle, šta su najvažnije stavke da vaš poklon bude unikatan, bez ili sa malim štetnim uticajem na prirodu?

  • Neka poklon bude koristan (ne kupujte nešto što će možda ubrzo završiti na otpadu).
  • Izbegnite tržne centre – podržite lokalne kreativce ili budite i sami kreativni.
  • Ukoliko možete – poklonite iskustvo radije nego predmet.

Darivanje je najlepši osećaj

Ne zaboravite i na one koji nemaju ušuškanu atmosferu uz jelku. Osvrnite se oko sebe i pomozite ljudima u teškoj situaciji, odnesite paketiće socijalno ugroženima. Možete posetiti i tombolu za napuštene životinje u nedelju i omogućiti im lečenje ili udomiti nekoga i pružiti mu najlepši poklon.

Lepota prazničnih ukrasa dolazi iz pažnje i ljubavi

Večita tema – plastična ili prava jelka?

Plastična jelka, prema pisanju medija – mora da izdrži prosečno oko 10 godina da bi bila održiva, to jest da bi uticaj na prirodu bio manji. A jelke iz kineske prodavnice retko traju tako dugo, takođe ovo ne umanjuje uticaj transporta, proizvodnje i tako dalje. Ako je ipak ovo vaš izbor, kupite kvalitetnu i čuvajte je da traje što duže.

Prava jelka – bez busena, koja će nakon praznika da se baci, nije opcija o kojoj uopšte treba da govorimo, jer je jasno da je takvo iskorištavanje života biljke neodgovorno.

Prava jelka – sa busenom, može biti najbolja odluka ukoliko ste sigurni da je to jelka uzgajana u rasadniku (nije sečena iz šume) i da ćete je nakon što je raskitite, posaditi ili pokloniti nekome da je posadi. Treba imati na umu da neke jelke neće preživeti temperaturni šok napolje-unutra-napolje, tako je ovo i dalje vrlo problematična praksa.

 

Prerušite kućnu biljku u jelku

Ne gubite nadu, evo jedne ideje koja vraća osmeh. Ako imate kućnu biljku koja ima malo jače grane, ukrasite nju sa laganim ukrasima koji ne smetaju biljci i imaćete pravu jelku, malo drugačije vrste.

Reciklirana jelka

A tu je još jedna ideja za one hrabre koji se ne boje promena i izazova. Grane koje pronađemo u šetnji šumom mogu se lako uvezati tako da stvore jednu celinu. Jelka ne mora da bude idealnog oblika, jer njena lepota dolazi iz uloženog vremena i porodičnog druženja dok je kitimo, a ovakva će vas sigurno oduševiti i nasmejati.

Takođe, postoje mnoge alternativne jelke od drugih objekata i materijala: flaša, kutija, odbačenih predmeta prerušenih i okićenih – pustite mašti na volju.

A kako jelku ukrasiti? To je priča koja otvara nova poglavlja.

Za maštovite i željne da stvaraju mogućnosti je mnogo. Iskoristite vikend, sakupite plodove koje imate ili ih pronađite u šetnji (orasi, kestenje, lešnici, grančice, šareno lišće) i upustite se u avanturu kao na časovima likovnog. Kupite boje, lepak i svaki plod dobiće novo ruho. A tu su i iskorišćeni papiri koji se mogu koristiti u raznim formama, kroz jednostavno sečenje rupica makazama u presavijenom papiru, pravljenja lanaca od papirnih karika, preko origamija, do ozbiljnijih poduhvata poput papir mašea.

Ukrasi od brašna su takođe vrlo zgodni, ne treba vam mnogo materijala i možete ih napraviti u svim bojama i oblicima koje poželite.

Lampice, nažalost nisu najbolja tradicija. Svi ih volimo, ali one se brzo kvare i tako se gomila plastični otpad, a takođe troše i struju. Ukoliko ih ipak obožavate, kupite jedne kvalitetne koje će vam trajati godinama.

Još jedna super ideja – deljenje ukrasa. Ako su vam vaši već dosadili a i vaši prijatelji bi voleli da obnove kolekciju, eto prilike za razmenu. Okupite društvo i počnite sa pravljenjem ovogodišnjeg asortimana i tako svake godine imate nove ukrase i pritom štedite novac.

Izbegnite kupovinu novih ukrasa, jer fabrike koje ih proizvode imaju štetan uticaj na prirodu. Stvarajte, delite, obnavljajte.

Praznična gozba

Kako ne izgubiti razum pod dejstvom fantastičnih ukusa?

Neizostavna stavka prazničnog okupljanja je hrana. Sveži kolači, mesni i riblji specijaliteti i bogate salate i prilozi predstavljaju čaroliju za sva čula. Nećemo ništa da vam uskraćujemo, samo da unesemo male sugestije.

Kupovina na održiv način

Počnimo od kupovine, koja je znatno obimnija kada pripremamo slavlje. Izbegnite kese i ponesite vaše torbe, ne samo za kupovinu u celosti, već i za voće i povrće. Probajte da preskočite proizvode pakovane u mnogo slojeva plastike. Nakon toga, uživajte u pripremi i budite ekonomični sa potrošnjom struje.

Piće? Ako možete, ne koristite plastične čaše. A zaobiđite i plastične flaše ako imate alternativu (tetrapak, staklo). Na crnoj listi pića prvo mesto ima Koka kola, koja je ujedni i najveća reklama komercijalizovanog prazničnog duha i najveći zagađivač već dve godine.

Čepovi od flaša koje ostanu, jogurta, mleka, majoneza – donirajte u Čepom za osmeh jer su njihove kutije zaista skoro svugde, lako ćete ih pronaći.

I ne trebaju vam slamčice za koktele, a ako vam one popravljaju raspoloženje – kupite sebi na poklon višekratne i koristite ih za sve dalje proslave.

Fotografija: Erik Scheel/Pexels

Prirodno i umereno

Što više prirodnih sastojaka, organski uzgojenih na selu, to je bolje za planetu i za vaše zdravlje. Naravno da nemamo svi mogućnost da nabavimo namirnice sa sela, ali potrudite se da odete na pijacu i tamo pronađete što bolji izbor. Ako jedete ribu – vodite računa da nije ulovljena kao rezultat ribokrađe.

Prirodno sledi i zaključak da je poželjno izbaciti mesne i riblje namirnice. U svakom slučaju i režimu ishrane, napravite onoliko koliko će se pojesti, a ako pretekne podelite onima koji nemaju.

Dodatak: Novogodišnja odluka

Fotografija: Jessica Lewis/Pexels

Za Novu godinu, pored ličnih odluka, napravite i jednu za planetu. Evo nekoliko ideja:

  • Neću koristiti slamčice.
  • Razdvajaću reciklabilni otpad i nositi na reciklažu.
  • Ješću što više hrane iz poznatih, domaćih (organskih) izvora.
  • Učlaniću se u društvo planinara, zaštitara prirode ili aktivističku organizaciju i boriću se za zdravu planetu kroz pošumljavanje i druge aktivnosti.
  • Smanjiću količinu mesa koju pojedem.
  • Udomiću napuštenu životinju.
  • Nosiću sve čepove u „Čep za osmeh“.
  • Nosiću hranu za posao/školu od kuće i time izbeći plastična pakovanja i transport.
  • Koristiću bicikl i javni prevoz više nego auto.

Prema vašem izboru i mogućnostima, mala promena koja počinje od vas je korak koji vodi ka globalnim promenama. Srećni praznici!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here