Inicijativa da se ukine rad u trgovini nedeljom poslata Ministarstvu

1007
Foto: RTV-Maja Tomić

BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dopunu Zakona o trgovini kojom bi se omogućilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.


Inicijativa je usledila nakon obraćanja Samostalnog sindikata trgovine Srbije, a s obzirom da je najveći broj zaposlenih koji radi nadeljom upravo u sektoru trgovine. Naime, u trgovini je 200.000 radnika, od kojih su 70 odsto žene.

Poverenica u saopštenju za medije napominje da zaposleni u trgovini slobodan dan najčešće dobijaju tokom nedelje, što stvara dodatni problem, imajući u vidu da vrtići ne rade vikendom.

„To se dalje prenosi na neodlučnost za zasnivanje porodice, što za Srbiju u kojoj je već decenijama nepovoljna demografska situacija, predstavlja veliki problem“, navodi poverenica.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Ona podseća da je Zakonom o radu kao izuzetak od pravila da se nedeljni odmor koristi nedeljom, predviđeno da poslodavac može odrediti drugi dan za korišćenje nedeljnog odmora samo ako priroda posla i organizacija rada to zahteva, zbog čega smatra da bi trebalo razmotriti praksu da najveći broj trgovina radi upravo nedeljom.

Ona podseća i da je Konvencijom Međunarodne organizacije rada između ostalog propisano da se razdoblje nedeljnog odmora mora kad god je to moguće podudarati sa danom u nedelji koji je prema tradiciji ili običajima te zemlje određen kao dan odmora.

Janković je uverena da prostora za unapređenje ravnopravnosti zaposlenih u trgovini ima, te očekuje da će Ministarstvo, kao ovlašćeni predlagač Zakona o trgovini razmotriti navedenu inicijativu i preduzeti odgovarajuće mere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here