Predstavljena monografija značajnih lekara

Koji lekari iz bačkopalanačke opštine su deo ove monografije

0
551

Društvo lekara Vojvodine, u Novom Sadu, obeležilo je čitav vek postojanja.


Od osnivanja novembra 1919. godine čiji je inicijator bio dr Lazar Marković do danas, društvo je u skladu s političkim zbivanjima ustavnim i zakonskim promenama menjalo i svoje zvanične nazive. Od 2002. esnafsko udruženje zove se „Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva“.

 

Udruženje radi na unapređivanju medicinske struke i nauke kroz organizaciju stručnih i naučnih skupova. Tokom vremena, njegovi članovi u mnogome su doprineli razvoju zdravstvene zaštite i zdravstvenih ustanova.

Na svečanoj akademiji povodom obeležavanja stogodišnjice Društva, promovisana je monografija „Znameniti lekari- aktivisti DLV-SLD 1919-2019. godine“.

Kolege koji su svojim radom i zalaganjem doprineli poboljšanju zdravlja stanovništva na teritoriji opštine Bačka Palanka i šire, čije su biografije doprinele da se uvrste u promovisanu knjigu su: prim. dr Zaviša Zavišić pneumoftiziolog, prim. dr Dragomir Aca Rajović specijalista socijalne medicine s organizacijom zdravstvene službe i prim. mr. sc. med. dr Jožefa Jatić internista endokrinolog dijabetolog.

Poštovane kolege ostavile su neizbrisiv trag u zdravstvenom sistemu, imale su i imaju značajan uticaj na stanovništvo čiji primer slede njihove mlađe kolege i učenici.

Dr Biljana Vacić, predsednik DLV SLD Podružnice Bačka Palanka.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here