Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (45)

300

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Nije učen onaj ko čita knjige, već onaj ko zna šta čita“ – Rumunska poslovica

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Lutka od marcipana“, Muharem Bazdulj

Lepota književnosti je, pored ostalog, i u tome što ljudi daroviti poput Muharema Bazdulja u nju umeju da dodaju još poneki novi začin.

Znaju i kako i kada, da literarna poslastica bude zaista primamljiva. Bazdulj je za temu odabrao život češke glumice Lide Barove, do koje je došao preko Suzan Zontag, tragajući za „tonom i bojom“ buduće spisateljske storije.

On piše o njenoj popularnosti, zaljubljenosti u muškarce između Praga i Berlina, uz centralnu priču o napola sputanoj ljubavnoj vezi između nje i Jozefa Gebelsa, ministra nacionalnog prosvećenja i propagande nacističke Nemačke.

Prateći njenu karijeru, autor pravi rukavce-bisere u pripovedanju. Gebelsu je njegova „lutka od marcipana“, čak i posle Hitlerove naredbe da tu vezu prekine i vrati se supruzi, ostala opsesija. U taj slatkiš bio je zaljubljen kao dečak.

Odsustvo priprema za pogrom Jevreja, Cigana i svih nepodobnih rasa, odsustvo eksplicitnog rata, zapravo uvećava čitaočevu zebnju pred budućom svetskom katastrofom nejasnom svešću o surovim životnim scenama iza kulisa.

A kada rat stupi na binu, snimanja se, kao i život, premeštaju na druga mesta. Potom (samo)ubistvo njene ljubavi – rajhskancelara na jedan dan, sve sa suprugom i sve šestoro dece.

Priča se nastavlja u oslobođenoj Evropi, vraćanjem pred kamere i nove ljubavi. Tu su Felini, mlade zvezde Sofija Loren i Đina Lolobriđida, pozorište, Fasbinder… I opet – Suzan Zontag. Krug je zatvoren.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Bazduljevo vešto hronološko, faktografsko putešestvije kroz Evropu samo je pozadina za naizgled ravnu, a intimnu i živu priču glumice (u istoriji – ljubavnice) kojoj je jedna čudna, kratka, do kraja neostvarena ljubav prema jednom u ljubavi „krhkom“ dželatu, obeležila karijeru do njenog samog kraja. I života i knjige. V. Bajac

2. „Između dve vatre“, Andrea Molezini

Pobeđeni ne opraštaju pobednicima.

Iako niko zaista ne zna ko je pobednik, a ko gubitnik, jer se ne zna tačno koji je pravi ulog u igri, o njemu se ne govori. Život ide dalje, ali svakoga dana na tom putu gubimo bar jedan delić sebe.

Novembar 1917. Dok austrijske snage napreduju kroz sever Italije, neprijateljski vojnici zauzimaju posede stare aristokratske loze Spada. Od gorde i smele bake i pomalo ekscentričnog i luckastog dede, dona Marije koja gvozdenom rukom upravlja vilom i imanjem pa do ćutljive posluge – svi imaju sopstvene ideje o tome kako se suprotstaviti neprijatelju.

Ipak, njihova hrabrost uskoro će biti stavljena na probu, a neki će, izgleda, biti spremni i na kompromise. Najmlađi član porodice, Paolo, ima sedamnaest godina i primoran je da bude svedok tome kako njegova nekada ponosna porodica kopni pod teškim teretom činova ljubavi i mržnje, ljubomore i izdaje, svega onoga što rat donosi sa sobom.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Planina tri pećine“, Per Ulov Enkvist

Jedne noći Mina je u snu srela krokodila. Taj krokodil je pobegao s jedne tatine majice i ona mu je lepo rekla da se tamo i vrati.

Krokodil je bio nešto kiseo i nije baš bio raspoložen da je posluša, pa ju je ugrizao za guzu. Mina se uplašila i dala se u veliku dreku nadajući se da će joj mama i tata priteći u pomoć ili da će je bar utešiti tako što će joj doneti sladoled.

Ali su svi odrasli samo govorili: „Pokušaj da razumeš“ i „Moram da spavam, nedelja je“, a tata je čak tvrdio da to i nije bio krokodil već najobičniji komarac.

2. „Moj najbliži sused“, Elen Vašon

Samerset u školi treba da napiše kratak sastav i da u njemu opiše svog najbližeg suseda. To je nešto sasvim jednostavno. Ali ne i za Samerseta!

Pre svega, da li taj najbliži sused uopšte postoji?

A ako postoji, ko je on? Gde se krije? Uf, sve se komplikuje! Pisanje običnog sastava pretvara se u ludu trku s vremenom. Ipak, Samerset ima veoma dobar razlog da tu trku dobije…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here