Trinaestu platu prima jedan do dva odsto radnika u Srbiji

1253

Trinaestu platu ili praznični bonus, prema procenama sindikata prima svega jedan, najviše dva odsto radnika.


To znači da ih je najviše 45.000, pišu Novosti. Na kraju uspešne godine isplaćuju je poneka javna preduzeća, strane kompanije i retka preduzeća koja su sačuvala staru tradiciju.

Asocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata (ASNS) veruje da bi nagradnu platu u Srbiji isplaćivalo više poslodavaca kada bi ona bila neoporezovana. Zato nameravaju da pred Vladu izađu sa takvom inicijativom, kaže za Novosti Ranka Savić, predsednica ove Asocijacije.

„U Nemačkoj čak 55 odsto poslodavaca isplaćuje praznične bonuse. U Italiji ih je 27 odsto, a prema našim podacima u Srbiji jedan, najviše dva odsto. Mi verujemo da je razlog tome što se kod nas za razliku od Evropske unije, ta isplata oporezuje kao i redovna plata sa 64 odsto. Zato ćemo vrlo brzo od Vlade tražiti da ova isplata bude neoporezovana. To bi bila stimulacija kompanijama da je daju svojim radnicima i tako ih motivišu. Nema razloga da strane kompanije koje u svojim matičnim zemljama imaju tu praksu, to ne rade i u Srbiji“, objašnjava Savić.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Iako je u doba društvenih preduzeća rukovodstvo praktikovalo da sebe i radnike nagradi 13. platom, današnji srpski poslodavci ne vide smisao takve velikodušnosti, kaže Savić.

„Uopšte se ne možemo pohvaliti isplatama 13. plate. Prema podacima našeg sindikata, nju isplaćuju pojedina opštinska, gradska i republička javna preduzeća“, dodaje.

Navodi i da je to bila praksa u „Telekomu“ koja je prošle godine izostala zbog investicije koju je kompanija imala. Kaže da je trinaestu platu nekad isplaćivala i „Pošta“, a da se u „Milanu Blagojeviću“ u Lučanima dešavalo da daju i 14 plata u jednoj godini.

„Metalac“ iz Gornjeg Milanovca i sada ima tu praksu. Uspešne strane kompanije praktikuju i isplatu prazničnog bonusa. Više kompanija je to čak ubacilo i u kolektivni ugovor. Poslednji takav ASNS je potpisao sa „Gorenjem“ iz Valjeva. „Filip Moris“ takođe isplaćuje takve bonuse kao i pojedine nemačke kompanije u Vojvodini.

Mnoge kompanije u privatnom vlasništvu velikih korporacija zadržale su princip novogodišnjeg darivanja svojih radnika, samo što to nazivaju drugim imenima.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here