Zašto još nisu isplaćeni dečiji i roditeljski dodatak?

1293

Isplata roditeljskog i dečijeg dodatka se, prema zakonima, vrši do kraja meseca. Iako zvanično nema zakašnjenja, mnogo roditelja javilo se RTS-u revoltirani što uplata nema s obzirom na to da su novac do sad dobijali oko 20. u mesecu.


Kako RTS nezvanično saznaje, procedura isplate roditeljskog i dečijeg dodatka je pokrenuta. Za sada se, međutim, ne zna kada roditelji mogu novac da očekuju na svojim računima.

Sa druge strane, u banci Poštanska štedionica, preko koje se vrši isplata dodataka, rekli za „RTS“ da još uvek nisu dobili naloge za isplatu.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Na sajtu i Fejsbuk stranici banke, gde se objavljuju datumi isplate, za sada nema obaveštenja u vezi sa dečijim i roditeljskim dodatkom.

Brojni roditelji obratili su se RTS-u sa upitom kada će biti isplaćen roditeljski i dečiji dodatak.

Nezadovoljni su što, kako kažu, novac kasni, a do sada je uglavnom isplaćivan oko 20. u mesecu.

„Roditelji su revoltirani i zabrinuti zbog nemara, neblagovremenog informisanja o kašnjenju i posebno zbog odnosa koje država ima prema roditeljstvu. Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom mnogim mamama je umanjena naknada za porodiljsko bolovanje, ogroman broj mama i nema primanja tokom prve godine života deteta te im je ovaj novac od velikog značaja posebno u periodu uvećanih troškova zbog praznika“, rekla je za RTS Jasmina Mihnjak, urednica roditeljskog portala bebac.com.

Iznosi dečijeg dodatka su od 3.000–5.500 dinara za dete za koje je ostvareno pravo. Dečiji dodatak primaju najugroženije porodice čiji prihodi su manji od 9.000 po članu porodice kao i roditelji dece sa smetnjama u razvoju.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Roditeljski dodatak se jednokratno isplaćuje za prvo dete u iznosu od 100.000 dinara, a za svako naredno dete isplaćuje se mesečno, između 10.000 i 18.000 dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here