Izmena u ostvarivanju prava na starosnu penziju: Damama šest meseci duže

3311
Извор: ПИО Фонд, Фото: Р. Mилошевић

Prema važećim propisima, od Nove godine neće biti izmena u ostvarivanju prava na starosnu penziju kod muškaraca.


Još samo nekoliko dana, odnosno najkasnije do 31. decembra, ostalo je onima koji žele u penziju pod uslovima iz 2019. da podnesu zahtev Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Po pravilu, svakog decembra na šaltere PIO stigne najveći broj zahteva, jer od 1. januara važe nešto drugačiji uslovi za žene, ali i za muškarce koji se odluče za prevremeno penzionisanje.

Prema važećim propisima, od Nove godine neće biti izmena u ostvarivanju prava na starosnu penziju kod muškaraca. Za to će, kao i ove godine, biti potrebno 65 leta i najmanje 15 godina radnog staža za koji su plaćeni doprinosi. S druge strane, ostvarivanje prava na penziju za žene postepeno se pomera, kako bi 2032. godine svi bili izjednačeni. Damama je takođe neophodno 15 godina staža, a pravo na penziju moći će da ostvare sa 63 godine, što je šest meseci kasnije nego ove godine.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Što se tiče promena u ostvarivanju prava na prevremenu penziju, one postoje i kod žena i kod muškaraca. Tako je muškarcima i ove i naredne godine potrebno 40 godina staža, s tim što ove godine treba da imaju najmanje 57 godina i osam meseci, a ta granica se pomera za osam meseci 2020. godine, na 58 godina i četiri meseca.

Ukoliko žele da pre vremena napuste radno mesto dame će morati, takođe, da ispune određene uslove. Ove godine neophodno je da imaju najmanje 38 godina i šest meseci staža i 57 godina života, dok će se već od 1. januara obe granice pomeriti. To znači da će u radnoj knjižici morati da imaju najmanje 39 godina rada i 57 godina i osam meseci života.

PROVERITI STAŽ

Svi koji ispunjavaju uslove za penziju trebalo bi da provere svoj staž, jer se priznaje samo onaj za koji su plaćeni doprinosi. To znači, da se „važi“ samo kada se staž upisan u radnu knjižicu „poklapa“ s godinama uplaćenog penzijskog osiguranja. Listing s tim podacima i zaradama svi zaposleni mogu dobiti besplatno, u filijali Fonda PIO.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here