Koncert tolerancije

ŠOMO "Stevan Hristić"

423

Baveći se muzikom i decom, mi se zapravo bavimo stvaranjem jednog lepšeg i boljeg sveta, tačnije, pokušavamo to da uradimo.


Sve ono, čemu ih učimo, upornosti, strpljenju, posvećenosti, izgrađenom ukusu – ostaviće traga u građenju ličnosti učenika.

Međutim, važnije od svega navedenog, jeste učiniti naše mlade tolerantnosti, razumevanju, poštovanju svega što nas okružuje, makar nam se i ne svidelo na prvi pogled, makar bilo mnogo drugačije od onoga što mi očekujemo.

– U našoj školi mi to radimo kroz zajedničko sviranje, zajedničke nastupe, podstičemo naše učenike da slušaju i bodre jedni druge, da se međusobno podržavaju, da zajedno dele dobre, ali i one teže trenutke – kaže za „Nedeljne novine“ Sandra Milutinović, direktorka Muzičke škole.

 

– I ovaj koncert je bio jedan od načina, a na ideji i podsticanju se zahvaljujemo Udruženju „Centar za razvoj Bačke Palanke“, koji je i ove godine sponzor i inicijator ovog lepog događaja.

– Koncert posvećujemo jednoj osobi, veoma dragoj i veoma važnoj za nas i za našu školu. Osobi koja je uživala u svim našim koncertima, koja do skora nije propuštala ni jedan, pažljivo iz prvog reda prateći program i slušajući naše učenike. Njeni saveti, njene pohvale, a i korisne kritike bili su blagorodni za nas, nas koji želimo da školu, čiji rad je upravo ona započela, razvijamo sve više. Ugradivši u nama, svojim učenicima, pre svega ljubav prema muzici, a onda i znanje, postavila je čvrste temelje ove institucije. To je bila naša draga Dušanka Kostelac, kojoj dugujemo večitu zahvalnost. Zahvaljujemo se i njenoj porodici na dirljivom gestu, ustupanju sredstava namenjenih cveću za pomen, muzičkoj školi koju je ona toliko volela.

– U znak sećanja na nju, kamerni sastav je Dušanki Kostelac posvetio kompoziciju „Sumrak“ Ludviga van Betovena. Koncertu u velikoj sali muzičke škole prisustvovalo je oko 130 ljudi, što je bilo preko kapaciteta prostorije, ali sve je proteklo u duhu tolerancije i među posetiocima.

– Izvođača na sceni je bilo oko 70 raspoređenih u veliki broj različitih kamernih sastava, instrumentalnih i vokalno- instrumentalnih, koje su činili učenici različitih uzrasta, od najmlađih pa do nekadašnjih učenika. Repertoar je bio raznovrstan od klasičnih kompozicija, preko popularnih do tradicionalnih pesama raznih naroda. Na kraju smo poslušali mešoviti orkestar, formiran u ovoj školskoj godini, a čine ga različiti instrumenti, koji u zajedničkom zvučanju formiraju skladnu celinu, koja je i bila poruka koncerta: najplodniji sklad i harmonija nastaju upravo povezivanjem različitosti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here