Pola veka pesme, igre i glume

Kulturno – umetničko društvo „Dr Mladen Stojanović“ iz Mladenova obeležilo pedeset godina rada

1062

Celovečernjim koncertom koji je održan u mladenovljanskom Domu kulture, KUD „Dr Mladen Stojanović“ obeležio je pedeset godina uspešnog rada.


O radu Društva, prisutnim gostima i zvanicama govorila je Ivana Đukanović.

– Od dolaska na ove prostore, Krajišnici sa područja Bosanske Krupe, Glamoča i Kupresa, posle perioda privikavanja na novo podneblje i ravničarski način života, teže da ožive kulturni život u selu. Na prelima, po kućama, kroz običaje pesmu i igru, oni čuvaju svoje nasleđe.

– Iz pisanih izvora saznajemo, da je u to vreme osnovnu školu pohađalo blizu 1.000 mališana, a prosvetni radnici su bili pokretači rada folklorne i dramske sekcije. Prvi predsednik upisan u anale ovog Društva, bio je nastavnik Mićo Ognjenović, a za muzički program bio je nadležan učitelj Milovan Sekulić. Kao preteča današnjeg KUD-a, pedesetih godina osnovano je Društvo, koje nosi naziv „Branko Ćopić“.

[wonderplugin_slider id=185]

 

– Danas već pomalo davne, 1969. godine, zvanično je registrovano Kulturno – umetničko društvo „Dr Mladen Stojanović“. Cilj njegovog osnivanja od početka do današnjih dana, dakle punih pedeset godina, ostao je isti – očuvanje i negovanje tradicije narodnih igara i pesme sa područja sa kojeg su došli, i prenošenje narodnih običaja na buduće genaracije, rođene u Bačkoj. Tom zadatku pristupamo i danas – istakla je Ivana Đukanović.

Tokom prethodnih godina, kroz Društvo je „prošlo“ više od hiljadu članova, koji su bili aktivni u nekoliko sekcija – folklornoj, pevačkoj izvornoj, dramskoj i muzičkoj. Aktivno radeći, svako od njih je dao svoj pečat radu Društva. Poseban pečat, dali su njegovi članovi koji su nastupali na mnogim festivalima i smotrama u zemlji i inostranstvu.

Posebno su bili zapaženi, nastupi ženske i muške pevačke grupe. Najviše zahvaljujući nastupima ovih grupa, Društvo je sedamdesetih godina, prvi put dobilo Oktobarsku nagradu opštine Bačka Palanka.

Entuzijasti poput Desanke Ninković i Todora Čivčića, dali su velikog udela da Društvo ozvaniči svoj rad. Njima se po svojim zaslugama pridružuje bračni par Tuvić, Novka i Čedo, Živko Janjić i Žarko Ognjenović. Nemerljiv doprinos radu Društva dali su koreografi, Vujadin Kovačević, Marinko Ćoralić. dr Milan Bajić i Dejan Milanović. Pored njih, poseban pečat u radu mladenovljanskih amatera, dali su članovi muške pevačke grupe Risto Janković, Nikola Nedimović, Stevo Kantar, Mirko Nedimović, Dušan Kantar, Dušan Nedimović, Ilija Nedimović, Vladimir Nedimović, Milutin Krnetić, Savo Bajić, Dobrivoje Bogdanović i Vlade Bajić.

Ne manji doprinos u radu Društva od muške, dala je i ženska pevačka grupa u kojoj su bile Stana Janjić, Mika Ubović, Zora Spremo, Radojka Šešum, Smiljana Šešum, Zora Medić, Mara Svitlica, Dosta Savić, Borka Jovičić, Mira Lugonja, Staka Lugonja, Mara Kozomora, Mara Rudić. Sa ženskom pevačkom grupom imala je sreću da radi Sanja Ubović, kojoj je na obeležavanju jubileja, uručena nagrada.

Na svečanosti održanoj u mladenovljanskom Domu kulture, nagrada za životno delo dodeljena je bračnom paru Medić – Dušanki i Nikoli. Pored njih, nagrađen je i Dušan Ćopić, za doprinos razvoju muzičkog života Društva. Rad dramske sekcije, koja je bila posebno aktivna sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, obeležili su Rade Mirković, Đorđe Jarčević, Miodrag Drljača, Perica Petrović, Slavica Ćuguz, kao i Ranko Bosančić, Đorđe Ćurković, Momo Manojlović, Milan Vasić, Miloš Petrović, Smiljka Ubović, Jelena Matić, Jovanka Maksimović, Milena Ivić, Siniša Perišić, Vesna Bićko, Marija Basarić, Dragana Mazalica i Dragan Čavić.

U radu muzičke sekcije posebno su se istakli Branko Radoja, Dušan Ivić, Ranko Davidović, Milan Bajić, Duško Bojanić, Dušan Ćopić, Mladen Radoja, Stamenko Bajić, Ratko Kumović, Duško Kajtez, Mile Mandić. U tehničkom delu nemerljiv doprinos su dali, Slavko Baštić, Igor Stojnić i Gojko Mijić.

Povodom vrednog jubileja – pedeset godina rada, lokana samouprava dodelila je ove godine KUD – u „Dr Mladen Stojanović“ Oktobarsku nagradu. Članovi Društva, tim povodom izrazili su veliku zahvalnost Branislavu Šušnici, predsedniku Opštine Bačka Palanka, Miti Lačanskom, predsedniku Skupštine opštine, Slobodanu Manojloviću predsedniku Saveta Mesne zajednice Mladenovo i Opštoj zemljoradničkoj zadruzi „Lovrenac“ iz Mladenova.

Povodom 50 godina rada Društva, održana je izložba fotografija, kao i pisanih i materijalnih tragova. Na izložbi je bilo mnogo eksponata, koji su se odnosili na rad Društva, u vremenu koje je za nama. Cilj izložbe bio je, da se ožive sećanja i uspomene na ljude i događaje, koji su obeležli rad KUD-a „Dr Mladen Stojanović“ u proteklih pedeset godina.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Pored toga, putem ove izložbe, sačuvane su uspomene na protekla vremena, kao i njihovo oživljavanje i ostavljanje u amanet onima koji dolaze. Na kraju da kažemo i to da su  održavanje godišnjeg koncerta KUD-a „Dr Mladen Stojanović“ pomogli Market „ŽAK“, Lovačko društvo „Fazan“, Pilana „Breza“, „Eko – enerdži“ svi iz Mladenova. „Tehno – Una“ iz Čelareva, TV „Kula“ iz Kule, „Ivanovići“ Bač, doo „Konzul“, „Graditelj NS“ iz Novog Sada, ad „Podunavlje“, STR „Valjak“, Pekara „Drlja“, Auto –šop „Kajtez“, Destilerija „Knežević“ iz Bačke Palanke i VU „Morović“ pogon Karađorđevo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here