Uspešne žene opštine Bačke Palanke – Dragana Čalija

Osnivač je i direktor softverske kompanije, svoju aplikaciju plasira na svetsko tržište

15177

Dragana Čalija (33) iz Bačke Palanke osnivač je i direktor softverske kompanije „Saint D“ u Novom Sadu. Svoju aplikaciju „Orderengine“ trenutno plasira na svetsko tržište pa od jesenas živi na relaciji Novi Sad-London.


Dragana je prelepa mlada žena koja obožava izazove i ceo život sebi postavlja visoke ciljeve i tako, stepenik po stepenik, uspešno razvija svoju karijeru programera. Do odlaska u London, radila je i kao asistent na katedri za informatiku na FTN-u. Nasmejana, puna energije priznaje da njen dan ponekad traje 26 sati. Kako je biti uspešna žena u oblasti u kojoj preovlađuju muškarci, kako je došlo do toga da britanska vlada podrži njenu aplikaciju i koja je tajna njenog uspeha ispričala je Dragana za BAP VESTI.

U rodnoj Bačkoj Palanci završila je OŠ „Vuk Karadžić“ kao đak generacije, nakon toga Gimnaziju „20. oktobar“ kao nosilac Vukove diplome. U KUD-u „Kosta Abrašević“ igrala je folklor 12 godina, a trenirala je i kajak tri godine. Završila je Fakultet tehničkih u Novom Sadu.

Dragana je svestrana mlada žena – volela je prirodne nauke, ali i slikanje, folklor, sport… Ipak, matematika je bila broj jedan i kako kaže, logičan izbor je bio da krene putem informatike i programiranja.

„Već na četvrtoj godini fakulteta znala sam da ću ići ka preduzetništvu. Mislim da kad dovoljno poznajemo sebe nikad nije teško da donosiš odluke i ostvaruješ svoje ciljeve“, priča Dragana o svojim počecima.

Nakon završenog fakulteta, zaposlila se u jednoj kompaniji da bi stekla iskustvo, poznanstva, ali, kako kaže, i da vidi šta uopšte znači imati posao. To je za nju bio dobar početak, proširila je svoje znanje i veštine.

Sama protiv svih sa željom i malom ušteđevinomPored želje da bude preduzetnica, Dragana je u startu imala viziju svoje stabilne outsourcing kompanije koja nudi servis programiranja klijentima koji dođu sa određenim zahtevima. U startu je krenula sa dugoročnim, velikim projektima, jakim klijentima sa kojima saradnja traje duži vremenski period.

„Kada nije bilo više prostora da napredujem i kada sam postigla sve što sam mogla u prvoj kompaniji, onda sam odlučila da prvo promenim firmu, a nakon toga i registrujem svoju firmu. Pre pet i po godina, 2013. osnovala sam kompaniju „Saint D“, presekla granu na kojoj sedim i krenula od nule“.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Od nule pa do danas Draganina kompanija broji 13 zaposlenih i konstantno se širi, a iz Saint D-a razvila se još jedna „ćerka“ kompanija. Pre dve godine, kada je firma postala stabilna, Dragani je trebao novi izazov. Tako se unutar Saint D -a razvio start up projekat „Orderengine“, koja se kasnije izdvaja kao posebna kompanija.

Žena programer – tabu tema

Dragana kaže da je programiranje i softversko inženjerstvo u tom momentu i dalje bila više „muška“ profesija i da je ženama, naročito u toj oblasti, mnogo teže da pokažu i dokažu svoja znanja i veštine.

„U IT ima puno žena, ta industrija danas ima mnogo sfera i žene se uključuju u razne grane IT. U programiranju nema toliko žena, ali se taj broj značajno menja. Te 2013. kada sam ja osnovala softversku kompaniju to je i dalje bila tabu tema da žena može biti kvalitetan programer, a ne još da ima kompaniju koja je u toj oblasti. Imala sam 27 godina i nije bilo lako da mi uopšte poveruju da kao mlada žena imam dovoljno znanja da mi neko prepusti posao. Tako da je bilo dosta predrasuda na početku“, kaže naša sagovornica.

Ipak, Dragana je neko na koga emocije nikad nisu uticale kad je posao u pitanju i jednostavno je samo išla dalje. Ona dodaje da je ženama teže jer pažnju koju žena dobije svojom pojavom i fizičkim izgledom treba da preusmeri isključivo na posao i da je za to potrebna dodatna energija koja muškarcima nije neophodna.

„Selim se u London“

Aplikacija Orderengine koju Dragana razvija u Londonu ima za cilj da pomogne ugostiteljima u nabavci svih potrepština za jedan ugostiteljski objekat od njihovih distributera. Sa ovom aplikacijom, ugostitelji imaju alat kojim će na brz i jednostavan način obavljati nabavke štedeći tako i vreme i novac i izbegavajući moguće greške. U Srbiji, Draganina aplikacija je prva tog tipa i već ima strateško partnerstvo sa „Coca-cola“ kompanijom.

„Kroz londonsko tržište idemo globalno jer je naše tržište malo i jako je teško „izaći“ sa aplikacijom u svet. Zato sam odlučila da odem u London i tamo nastavim razvijanje Orderengine aplikacije. Otišla sam na 10 dana da proverim na koji način i kako sve to mogu da ostvarim. Vratila sam se u Srbiju i u roku od šest meseci sredila sve i posao oko aplikacije potpuno preselila tamo“, rekla je Dragana.

Podrška vlade Velike Britanije

Ova uspešna žena je dobila posebnu vizu koju daje Velika Britanija – Exceptional talent visa. Ovu vizu dobijaju talenti koji u određenoj industriji mogu da doprinesu razvoju Velike Britanije. Na ovaj način, svoj posao tamo mogu da započnu ljudi koji su posebni i vrlo uspešni u onom što rade. Na godišnjem nivou ova zemlja dodeli svega 200 ovakvih viza i Dragana je uz pomoć nje dobila radnu dozvolu i otvorena vrata za razvoj svoje aplikacije.

„Trebalo mi je pola godine da prikupim sve papire i dokažem zašto baš ja treba da dobijem ovu vizu. Takođe, moj start up projekat dobio je podršku britanske vlade. Od 25 start up-a iz Srbije, Orderengine jedini je ušao u program njihove vlade“, ističe Dragana Čalija.

Kao neko ko je sebi oduvek postavljao nove izazove i ciljeve Dragana kaže da je u njenom ali i bilo kojem drugom poslu važna vera u sebe i konstantan rad.

„Nema puno razmišljanja, samo ideš napred i radiš ka ostvarenju ciljeva. I ne osvrćeš se nazad“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here