Sukob između Amerike i Irana na vidiku: Amerikanci usmrtili najmoćnijeg iranskog generala

835
AFP (Kasim Solejmani)

Kasim Solejmani, vođa specijalne Kuds jedinice, poginuo na bagdadskom Aerodromu, a Iran najavljuje osvetu.


Američka vojska ubila je u Iraku Kasima Solejmanija, najmoćnijeg iranskog generala.

Ovaj šezdesetdvogodišnjak bio je na čelu svih iranskih vojnih operacija na Bliskom istoku, a nalazio se na čelu elitne Kuds jedinice.

On je ubijen na aerodromu u Bagdadu po direktnom naređenju američkog predsednika Donalda Trampa.

Solejmanijevo ubistvo pojačaće napetosti između Vašingtona i Teherana.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je da „kriminalce koji stoje iza napada čeka žestoka osveta“. Proglasio je i trodnevnu žalost u Iranu.

Solejmanija su mnogi smatrali za drugu najjmoćniju osobu u Iranu, posle Ajatolaha Hamneija.

Kuds jedinica, elitni deo Revolucionarne garde, odgovorala je direktno Hamneiju, a Soljemani je u Iranu uživao status nacionalnog heroja.

Međutim, Amerika ga je smatrala teroristom odgovornim za smrti desetine sopstvenih državljana.

Predsednik Tramp se u trenutku napada nalazio na Floridi, a na Tviteru je postavio američku zastavu nedugo posle napada.

U saopštenju Pentagona navodi se da je general Solejmani „razvijao planove za napade na američke diplomate i osoblje u Iraku i celom regionu“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Cilj ovog napada bio je da osujeti buduće iranske planove“, dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu, cena nafte na svetskom nivou porasla je za više od četiri posto.

Šta se desilo?

General Solejmani i zvaničnici iračke milicije koje podržava Iran napuštali su bagdadski aerodrom u dva automobila, kada je ih je pogodio projektil lansiran sa američkog drona.

Solejmani je u Bagdad navodno stigao iz Libana ili Sirije. Veruje se da je u današnjem napadu ukupno stradalo pet osoba.

Među njima je i komandant iračke milicije Abu Mahdi al Muhandis.

U saopštenju Pentagona stoji:

„Po naređenju predsednika, američka vojska je preduzela odbrambene korake kako bi, ubistvom Kasima Solejmanija, zaštitila sopstveno osoblje u inostranstvu“.

„Amerika će nastaviti da preduzima sve potrebne korake kako bi zaštitila sopstvene državljane i interese u bilo kom delu svetu“, dodaje se u saopštenju.

Napad dronom desio se nekoliko dana pošto su demonstranti napali zgradu američke ambasade u Bagdadu.

Pentagon tvrdi da je general Solejmani dao odobrenje za te napade.

Analiza

Liz Duset, glavna međunarodna dopisnica

Kako je bio vođa moćne elitne Kuds jedinice, Kasema Sulejmanija su mnogi smatrali za glavnog kreatora iranske politike na Bliskom istoku i stvarnog ministra spoljnih poslova u ratu i miru.

Rasprostranjeno mišljenje je da je on bio glavni arhitekta rata koji vodi predsednik Sirije Bašar al Asad, kao i sadašnjeg konflikta u Iraku i borbe protiv Islamske države. Ovaj sedokosi komandant imao je ogromnu moć, mnogi su ga se plašili, drugi su ga obožavali i stvarali mitove o njemu, pa čak i mimove na društvenim mrežama.

Njegova smrt će biti prekretnica u krizi odnosa Irana i Amerike i njenih saveznika. Za očekivati je da dođe do povećanja napetosti, pa i osvete i izuzetno nestabilnom regionu.


Šta kažu u Iranu?

Džavad Zarif, iranski ministar spoljnih poslova, napad je nazvao „aktom međunarodnog terorizma“ i dodao da Amerika snosi svu odgovornost za posledice.


Mohsen Rezai, bivši komandant Revolucionarne garde, reako je da će se Iran osvetiti Americi. Portparol iranske vlade kazao je da će se nadležni bezbednosni organi sastati danas kako bi raspravljali o napadu.

„Iran i ostale slobodne države u regionu će se osvetiti za ovaj gnusni kriminalni čin Amerike“, rekao je Hasan Ruhani, predsednik Irana.

Smrt generala će „udvostručiti napore Irana i ostalih slobodnih nacija u borbi protiv Amerike“, dodao je on.

Kako je Amerika reagovala?

Američka ambasada u Bagdadu apelovala je na sve svoje državljane da napuste Irak, prenela je novinska agencija AFP.

Ko je bio Kasim Solejmani?

On se na čelu Kudsa nalazio od 1998. godine. Ova jedinica je deo Revolucionarne garde i glavni zadatak su joj operacije u inostranstvu.

Iran je potvrdio učešće ove jedinice u ratu u Siriji, pošto su njeni pripadnici savetovali snage lojalne predsednik Bašaru as Asadu.

U Iraku je Kuds pomagao paravojne šiitske jedinice u borbi protiv ID.

Upravo zbog ovih operacija general Solejmani je postao prava zvezda u Iranu.

Trampova administracija je Kuds nazvala mehanizmom za pomoć i podršku terorističkih grupa na Bliskom Istoku – uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad.

[wonderplugin_slider id=67]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here