Zoran Milanović novi predsednik Hrvatske (VIDEO)

408
Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

ZAGREB: Zoran Milanović, kandidat SDP-a. izabran je za novog predsednika Hrvatske pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedio aktuelnu predsednicu Kolindu Grabar Kitarović za više od 105.000 glasova. 


Nakon 99,85 posto obrađenih biračkih mesta, bivši premijer osvojio je 52,70 odsto, odnosno 1.031204 glasa, dok je Grabar Kitarović dobila 47,30 odnosno 925.764 glasova.

„Pobeda – kao što sam obećao“, rekao je Milanović okupljenima u svom štabu.

On je u pobedničkom govoru zahvalio i svojoj protivkandidatkinji Kolindi Grabar- Kitarović, što je izazvalo negodovanje i zvižduke iz publike u njegovom štabu, ali ih je on zaustavio i poručio da su takvu situaciju „imali pre pet godina i – nikad više“.

„Ako sam bilo koga previše nagazio, ako sam rekao koju neistinu, to nije bilo namerno. Ja od danas ili sutra radim posao i živim posao drukčiji od ovoga sada. Hrvatski građani su me izabrali za predsednika Hrvatske, Hrvata i onih koji to nisu, i sretan sam zbog toga“, rekao je Milanović, prenosi Hina.

[wonderplugin_slider id=26]

 

On je izrazio nadu da će sarađivati sa svakim u izvršnoj vlasti i da će sve stranke na formalnom nivou biti iste, jer je Hrvatska višestranačka parlamentarna demokratija, a da je sve drugo put u autokratiju, tiraniju, samovolju, otimačinu i predsednik tome mora biti brana, i istakao da se ustav mora poštovati.

„Budimo jedinstveni u različitosti, osmeh po osmeh, da radimo prema većem zadovoljstvu ljudi u Hrvatskoj. Ako je ova moja tesna ali poštena pobeda unela malo vere u ovo društvo, ja sam sretan čovek i radujem se“, zaključio je Milanović.

Milanović je pobedio u devet županija i u četiri najveća grada u Hrvatskoj, a Kolinda Grabar Kitarović u 12 županija , kao i u dijaspori.

Grabar Kitarović: Pružam ruku Zoranu Milanoviću

Aktuelna predsednica Hrvatske, kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da pruža ruku pobedniku i očekuje civilizovan prenos vlasti.

„Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović biće predsednik i na tome mu čestitam“, rekla je Grabar Kitarovićeva, koja je u svom štabu zaustavila zvižduke na Milanovićev račun.

Kolinda Grabar Kitarović, koja je proteklih pet godina obavljala predsedničku dužnost, rekla je da je spremna da Milanovića uputi u sve što je radila i predložila da se nađu i prije nego što bude zvaničan prenos vlasti, poručivši da je ono što Hrvatskoj treba – stabilnost.

„Za mene je kampanja gotova u petak, više neću ni jednu reč reći ni protiv svojih prethodnika ni sledbenika“, rekla je ona, prenosi Hina.

Poručila je i da je pouka ovih izbora – da se mora biti više među građanima i slušati njihov glas, i zahvalila svima koji su izašli na birališta.

Rezimirajući proteklih pet godina svog predsedničkog mandata, istakla je da je naglasak stavljala na hrvatske nacionalne, državne i verske vrednosti, na rat 90-tih u Hrvatskoj, na veterane, na njihove porodice.

„Ja večeras ne nameravam vraćati niskim udarcima, ali ovo je hrvatska država krvlju stvorena i branjena i ljubavlju nošena i neka tako ostane“, poručila je Grabar Kitarovićeva u svom obraćanju

Biračima i narodu poručila je da su najjači kad su zajedno.

„To smo pokazali i u ratu i to moramo pokazati u miru. Ostanimo ujedinjeni i okupljeni za našu Hrvatsku!“, rekla je ona.

Jandroković: Građani procenili da žele promenu

Predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je nakon objave izlazne ankete koja pokazuje prednost SDP-ova predsedničkog kandidata Zorana Milanovića izjavio da su građani na ovim izborima procenili da žele promenu.

„Napravićemo analizu kad dobijemo rezultate svih županija i većih gradova. Rekao bih da se ovde radilo o predsedničkim izborima i građani su procenili da žele promenu, barem prema izlaznim anketama. To treba respektovati“, kazao je Jandroković za RTL u HDZ-ovu izbornom štabu.

On je ocenio da je kampanja Grabar-Kitarović bila desnija nego što je to u stilu HDZ-a, pa nije bila dovoljna za pobedu, prenosi Hina.

„Cela stranka pokušala je učiniti sve što može kako bismo pomogli kandidatkinji, no ne bih mešao parlamentarne i ove izbore. Pripremićemo stranku dobro i snažno, pritom govoriti i o rezultatima Vlade koji su, po našem mišljenju, vrlo dobri“, kazao je Jandroković.

Josipović: Čestitke Milanoviću,očekujem sad i pobedu SDP-a

Bivši predsednik Ivo Josipović izjavio je večeras pošto nepotpuni rezultati predsedničkih izbora ukazuju na pobedu Zorana Milanovića (SDP) da je Hrvatska dobro odabrala i da se nada da će to promeniti kompletnu klimu u toj zemlji.

Uz čestitke Milanoviću, on je za N1 Zagreb izrazio očekivanje i da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobediti SDP, jer kako kaže, isto se dogodilo nakon njegove pobede na predsedničkim izborima 2010, a takođe i nakon pobede Grabar Kitarović na prošlim izborima, nakon kojih je na parlamentarnim pobedila HDZ.

Prema njegovim rečima, poraz Grabar Kitarović je loš rezultat i HDZ-a, ali i nje kao predsednice.

U odnosima sa Andrejom Plenkovićem Josipović ne očekuje veće sukobe, tačnije očekuje kohabitaciju, veruje da će morati da se prave kompromisi, te primećuje da bi Hrvatska morala kompromis više da neguje.

Plenković: Očekujem tvrdu kohabitaciju sa Milanovićem

Plenković je čestitao je Zoranu Milanoviću (SDP) na izbornoj pobedi rekavši da očekuje tvrdu kohabitaciju u skladu s Ustavom i zakonom.

„Imamo mi dugu istoriju odnosa, a ovu nedavnu, koju je svojim izjavama on (Milanović) začinio na način na koji ja nisam 2016. i ne bih inače, ali razgovaraćemo i o tome“, dodao je Plenković.

On je zahvalio aktuelnoj predsednici i kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović na njenih pet godina mandata, ako i svim članovima stranke koji su u kampanji dali sve od sebe da ona osvoji još jedan mandat, prenosi Hina.

Na pitanje jesu li ovim rezultatima predsedničkih izbora upućene poruke i njemu, predsednik HDZ-a rekao je da će stranka analizirati rezultate tih izbora i razloge zašto se to dogodilo.

Smatra i da je činjenica da je u drugom krugu predsedničkih izbora bilo više od 4,6 posto nevažećih listića, što je enorman broj, pokazao da je deo hrvatskih birača tendenciozno poništio svoje listiće te, da njih nije bilo, došlo bi se na „svega desetak hiljada glasova razlike“.

Milanović, četiri godine posle

Zoran Milanović (54), novi predsednik Hrvatske i nekadašnji premijer, vratio se u politiku nakon gotovo četvorogodišnje pauze tokom koje je radio u konsultantskoj firmi koju je osnovao pošto je 2016. na izborima poražena tadašnja Narodna koalicija, na čijem čelu je bio.

Milanovićev uspon na političkoj lestvici počeo je u aprilu 2007. godine, nakon smrti čelnika Socijaldemokratske partije Ivice Račana, kada je na unutarstranačkim izborima izabran za njegovog naslednika.

Na čelu SDP-a i poslanik u Saboru bio je i dok je ta stranka bila u opoziciji.

Nakon pobede tzv. Kukuriku koalicije 2011. godine, Milanović je postao premijer, a njegov mandat je obeležio ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, ali i nastavak ekonomske krize, kao i siromašenje najširih slojeva stanovništva.

Nakon izbora u jesen 2015. njegova koalicija je ostala bez apsolutne većine, a nakon besupsešnih pokušaja da formira vladu sa tada novoformiranom strankom Most nezavisnih lista, podneo je ostavku na mestu predsednika stranke i odrekao se saborskog mandata.

Potom je osnovao konsultantsku frmu EuroAlba Advisory, a na samom početku rada u svojoj firmi je otkrio da je savetovao albanskog premijera Edija Ramu, ali ne i za koga je još radio.

Tokom te četiri godine pauze, Milanović je bio gotovo potpuno bio isključen iz javnosti.

Njegov politički profil je možda najbolje opisan u knjizi: „Milanović: mladić koji je obećavao” novinarke Marine Karlović – Sabolić, gde, između ostalog, stoji da je on oduvek imao sve predispozicije za velikog političara, ali da ga njegov karakter u tome ograničavao, pa i gura unazad…

Autorka ga je opisala tada kao obrazovanog i elokventnog, kome niko na političkoj sceni nije mogao da parira, ali da za sobom, kako je navela, vuče prirodu “škorpiona”.

Spreman je, slikovito je opisala autorka, ubosti žabu koja ga prenosi preko reke, bez obzira šta će to značiti, pa čak ako je u pitanju i njegova propast.

Tokom troipogodišnjeg premijerskog mandata, Milanović je prošao od “trnja do zvezda”, doživljavao je ovacije, ali i razočaranja.

A dok je bio u opoziciji tvrdio je da tadašnja premijerka Jadranka Kosor sramoti Hrvatsku, a aktuelnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića je nazivao kriminalcem.

Mnogi u Hrvatskoj Milanovića smatraju više političarem sukoba, nego dijaloga, voli, kažu, da bude u klinču, trpi niske udarce i ‘udara snažno I bez milosti”.

Što se odnosa Hrvatske i Srbije tiče, dolazak Milanovića na čelo šefa hrvatske države malo toga će promeniti.

Dok je bio premijer, počeo je trgovinski rat sa Srbijom, susednim zemljama je držao lekciju da ne rade dobro kada su izbeglice u pitanju, a aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tada bio premijer, nazivao je četnikom.

Hrvatska je prvog dana ove godine preuzela predsedavanje EU, a Milanović je u kampanji jasno rekao da ne misli da koristi blokadu srpskih pregovora kao sredstvo rešavanja bilateralnih problema.

Rekao je i da treba imati u vidu da dve zemlje imaju dobru privrednu saradnju, i da u Srbiji posluju mnoge hrvatske firme.

Ipak, nije propustio priliku da u jednom TV duelu s Kolindom Grabar Kitarović poruči da je “Hrvatska jača država od Srbije”.

Upitan kako bi rešio pitanje nestalih s Beogradom, Milanović je rekao kratko: „Pritiskom, stalnim pritiskom… i mora isplivati“.

Iako je SDP stranka levog centra, analitičari kažu da je teško reći za Milanovića da je neki levičar, ali ga hrvatska desnica ipak smatra “crvenom krpom”.

Milanović je po obrazovanju pravnik, oženjen je i ima dvoje dece.

Incident u Zagrebu, verbalno napadnut Milanović

Tokom glasanja na drugom krugu predsedničkih zbora u Hrvatskoj u Zagrebu se danas dogodio incident kada je jedan muškarac verbalno napao Zorana Milanovića.

„Ne može mene niko maknuti, komunjara da me makne. Laže vas sve. Šta je, šta se ti javljaš?“, vikao je na Milanovića.

„Zvaću policiju, ovo nije slučajno“, rekao je Milanović, a onda je hteo pomirljivo da mu pruži ruku na ššta je čovek odgovorio ‘Meni daje ruku, a predsednici nije hteo da da ruku. Alo narode!’.

„Ovo je slobodna zemlja, lep je dan, izađite na izbore. Ovo je važno. Ovi izbori nisu obračun ni sa kim već nastojanje da budemo slobodna zemlja u kojoj i ovakvi tipovi imaju pravo da galame“, rekao je Milanović.

U Državnoj izbornoj komisiji (DIP) kažu da nisu dobili dojavu o tome, a i reč je, kažu, o događaju izvan zgrade gde je biračko mesto, odnosno to se dogodilo na ulici.

Gong o mogućoj krađi glasova putem SMS-a

Organizacija civilnog društva Gong na svojoj je Fejsbuk stranici upozorila na moguće izborne malverzacije tokom predsedničkih izbora.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Društvenim mrežama širi se poruka koja sugeriše moguću kupovinu glasova. Ne znamo je li poruka autentična, na telefonski broj niko se ne javlja, ali kako je reč o slici koja je postala viralna, slučaj smo odmah prosledili Državnoj izbornoj komisiji“, objavili su na Fejsbuku.

U poruci se pozivaju mladi simpatizeri HDZ-a, kojima se nudi besplatan prevoz, ali i bon u visini 500 kuna (67 evra) za kupovinu u jednom marketu i put u Međugorje, ukoliko pošalju fotografiju kao dokaz da su glasali za kandidata te stranke.

Državna izborna komisija je potvrdila da joj je stiglo obaveštenje da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsedničkim izborima i najavila je da će se oglasiti posle provere te informacije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here