Други дан Божића – Сабор Пресвете Богородице

На данашњи дан обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу

945
Фото: Нада Дедијер

Верници СПЦ, данас, на други дан Божића, славе Сабор Пресвете Богородице и часте се са најближима, уз обавезно „Помоз’ Бог“.


Српска црква данас одаје славу Пресветој Богородици, мајци Исуса Христа. Њеним сабором се назива овај празник зато што се тада сабирају (окупљају) сви верни, да прославе Богородицу и њеног сина, али и међусобно, ван дома, поделе радост Божића.

На данашњи дан обилазе се пријатељи и комшије и примају гости у кућу. Другог дана Божића, народ каже, требало би да се посветите шетњи и посети пријатељима и кумовима, јер „ко има пријатеље, богат је човек“.

Како је обичај да се за Божић остаје код куће и да се први дан овог празника проводи са породицом, други дан је био време када се обилазе рођаци, пријатељи и кумови. Верује се да се на овај дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага.

На празник Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара 2024. године, црквени хор „Свети Јован Крститељ” приредиће традиционални божићни концерт у Светојовановском храму у Бачкој Паланци. Хор ће наступити под руководством диригенткиње Снежане Жујић, а представиће се извођењем богослужбених и народних божићних композиција, српских и страних композитора. Почетак концерта је у 19 часова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here