Usvojena uredba o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

818
Preuzeto sa: poljosfera.rs

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini.


Za sprovođenje ove Uredbe obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 36.701.800.000 dinara, navodi se u saopštenju Vlade.

Podsticaji su koncipirani tako da na optimalan način podržavaju nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi i to unapređenjem konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Zbog uticaja na ostale sektore, poljoprivreda je od izuzetnog značaja za razvoj privrede, s obzirom na to da direktno ili indirektno zapošljava približno petinu zaposlenog stanovništva u Srbiji.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Uredba propisuje da će se sredstva raspoređivati za programske aktivnosti ili projekte – direktna plaćanja, mere ruralnog razvoja, kreditnu podršku u poljoprivredi i posebne i IPARD podsticaje.

Direktna plaćanja, koja će biti raspodeljena u odgovarajućim ukupnim iznosima, odnosiće se na premije, podsticaje za proizvodnju i regrese.

Merama ruralnog razvoja predviđena je podrška programima koji se odnose na unapređenje konkurentnosti, očuvanje i unapređenje životne sredine i prirodnih resursa, diversifikaciju dohotka i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima, kao i priprema i sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja.

Podsticajem kroz kreditnu podršku omogućiće se poljoprivrednim proizvođačima da dođu do finansijskih sredstava iz bankarskih izvora pod povoljnijim uslovima od tržišnih.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here