Badnje veče u Obrovcu

2981

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika Božić i Badnje veče u Obrovcu i ove godine je obeležen po svim delovima sela.


Mada je ove godine bilo nešto izraženije i uz veće prisustvo građana, Crkveni odbor je odlučio je da se okupljanje građana i seča Badnjaka obavi ispred kuće Laze Jandrića, što je i učinjeno.

Okupljeni građani dočekani su kuvanim vinom i rakijom, pecivima i kolačima, sve u režiji domaćice ovog skupa Svetlane Jandrić.

Kada je Badnjak oboren, jagma za granu Badnjaka bila je očigledna. Nakon toga formirana je kolona na čelu sa prelepim konjima Petrović Lazara. Kolona sa zastavama i velikim brojem vozila kretala se ulicama Obrovca i sa velikim oduševljenjem građana dočekana je ispred pravoslavne crkve.

Nakon obreda koji je izvršio sveštenik Miroslav Tronkolović brojni posetioci bili su posluženi toplim napitcima. U sumrak su se stanovnici Obrovca okupljali na već ranije pripremljenim mestima za paljenje Badnjaka. Već se dobro zna da za Badnje veče i vatru Badnjaka vlada veliko raspoloženje.

[wonderplugin_slider id=185]

 

Tako se i ove godine plamen Badnjaka video kod Bože Duvnjaka, Joce Stanojčića, Dragana Ćosića, Milana Trkulje, Slobe Jovića, Miodraga Kutanjca Gagija. Oko badnjaka se okupio veliki broj građana, komšije i cele porodice. Posebno je bilo veselo kod Marinka i Dragana Vukojeva, kao i kod Bože Polića Bopsa.

Badnje veče svake godine organizuju i kod kuće Nenada Jovina, a ove godine je vidno bio primećen i badnjak kod Milutina Maksimovića Ćurana na salašu broj 114. Verovatno je u ovom tekstu autor propustio da nabroji baš sva mesta gde je paljen Badnjak, ali na  spomenutim je i lično bio. Uglavnom na svim mestima se slušala narodna muzika i tako su mnogi uz sagorevanje panjeva dočekali najradosniji hrišćanski praznik Božić, uz nadu i želju da se i sledeće godine ponovo okupimo u zdravlju i veselju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here