Barjaktar Snežana Milovanov

Badnji dan u Tovariševu

2717

Već decenijama, Tovarišani na poseban način obeležavaju Badnji dan.


Ovogodišnji Badnji dan – koji najavljuje dolazak velikog Hrišćanskog praznika Božića, protekao je kao i prethodnih godina, u prinošenju Badnjaka u crkvu posvećenu Svetom Gligoriju, koja se nalazi u centru sela. Ni najstariji žitelji ovog sela, ne pamte da je kroz selo noseći Badnjak bilo toliko ljudi.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Jedno vreme posle Drugog svetskog rata, običaj donošenja i osveštavanja badnjaka ispred crkve, gotovo da je bio izumro. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, ponovo je oživeo na pravi način. Ove godine činu paljenja badnjaka, prisustvovalo je nekoliko stotina Tovarišana i njihovih gostiju. Ono što svakako treba reći, bilo je dosta mladih osoba.

– Zanimljivo je, da se na čelu ovogodišnje kolone, kao barjaktar nalazila jedna ženska osoba – Snežana Milovanov, koja je jašući konja, dala poseban pečat ovogodišenjm prinošenju Badnjaka u tovarišku crkvu. Osim nje, u koloni se našlo i desetak konjanika, koji su na sebi svojstven način obeležili Badnji dan u Tovariševu – kaže Nikola Boškov Pućan, Bačkopalančanin rođen u Tovariševu.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here