Radoje Cvetkov, arhitekta sportskog centra „Tikvara“ u Bačkoj Palanci.

2298

BAČKA PALANKA: Sportski centar „Tikvara“ izgrađen je 1986. godine, projektovao ga je 1983. novosadski arhitekta Radoje Cvetkov. 


Sportski centar „Tivara“ sastoji se od velike dvorane koja ima kapacitet od 1200 sedišta, male dvorane bez gledališta, fitnes centra u kom se nalazi i teretana, fizioterapeutskog bloka i pratećih prostorija. U bačkopalačkom sportskom centru treniraju se različiti sportovi na profesionalnom i amaterskom nivou, od rukometa, odbojke, košarke i borilačkih sportova do gimnastike i kuglanja.

Radoje Cvetkov rođen je u Novom Sadu 1948, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. godine u klasi profesora Uroša Martinovića. Dobitnik je prestižnih nagrada iz oblasti arhitekture kao što su „Borbina“ nagrada za arhitekturu Vojvodine; Nagrada Novosadskog oktobarskog salona i „Tabakovićeva“ nagrada za arhitekturu.

Radoje Cvetić (Foto: preuzeto sa dnevnik.rs)

Tokom odrastanja, Cvetkov se ugledao na svoju najbliže. Otac, Milan Cvetkov, bio je priznati novosadski arhitekta a deda, Mirko Cvetkov, bio je školovani publicista, kolekcionar, bibliotekar i prevodilac. On je vodio i uređivao jedan od prvih stručnih časopisa za istoriju umetnosti, arhitekturu i primenjenu umetnost u Srbiji, koji se zvao „Raška“.

Radoje Cvetkov je projektovao oko 200 objekata različitih funkcija. Izvršio je i veći broj rekonstrukcija značajnih objekata. Uredio je mnoštvo hotelskih i enterijera poslovnih prostora. Iz oblasti obrazovanja, kulture i fizičke kulture, Radoje Cvetkov je projektovao objekte u Sjenici, Lučanima, Vrbasu i Veterniku, a Bačkopalančanima je najpoznatiji sportski centar „Tikvara“.

[wonderplugin_slider id=188]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here