Радоје Цветков, архитекта спортског центра „Тиквара“ у Бачкој Паланци

Радоје Цветков је пројектовао око 200 објеката различитих функција

2954

БАЧКА ПАЛАНКА – Спортски центар „Тиквара“ изграђен је 1986. године, пројектовао га је 1983. новосадски архитекта Радоје Цветков. 


Спортски центар „Тивара“ састоји се од велике дворане која има капацитет од 1200 седишта, мале дворане без гледалишта, фитнес центра у ком се налази и теретана, физиотерапеутског блока и пратећих просторија. У бачкопалачком спортском центру тренирају се различити спортови на професионалном и аматерском нивоу, од рукомета, одбојке, кошарке и борилачких спортова до гимнастике и куглања.

Радоје Цветков рођен је у Новом Саду 1948, дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1975. године у класи професора Уроша Мартиновића. Добитник је престижних награда из области архитектуре као што су „Борбина“ награда за архитектуру Војводине; Награда Новосадског октобарског салона и „Табаковићева“ награда за архитектуру.

Радоје Цветић (Фото: преузето са dnevnik.rs)

Током одрастања, Цветков се угледао на своју најближе. Отац, Милан Цветков, био је признати новосадски архитекта а деда, Мирко Цветков, био је школовани публициста, колекционар, библиотекар и преводилац. Он је водио и уређивао један од првих стручних часописа за историју уметности, архитектуру и примењену уметност у Србији, који се звао „Рашка“.

Радоје Цветков је пројектовао око 200 објеката различитих функција. Извршио је и већи број реконструкција значајних објеката. Уредио је мноштво хотелских и ентеријера пословних простора. Из области образовања, културе и физичке културе, Радоје Цветков је пројектовао објекте у Сјеници, Лучанима, Врбасу и Ветернику, а Бачкопаланчанима је најпознатији спортски центар „Тиквара“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here