Koliko je zagađen vazduh u Bačkoj Palanci?

4114

BAČKA PALANKA: Vazduh u većem delu Srbije poslednjih dana je zaista imao boju. Magla u kombinaciji sa aerozagađivačima „gušila“ je srpske gradove pa su tako Beograd, Novi Sad, Valjevo, Smederevo bili među najzagađenijim gradovima u Evropi.


Institut „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je pre dva dana da nema potrebe za panikom, ali su ukazali na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha. Preporuka Instituta tada je bila da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstvenih ustanova, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je taj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu. (Izvor: RTS)

„Večenje novosti“ su u sredu 15.01., pozivajući se na podatke Agencije za zaštitu životne sredine, objavile podatak da je vazduh „jako zagađen“ u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu.

Kakvo je stanje u Bačkoj Palanci?

Činjenica da je Bačka Palanka manja sredina smeštena u ravnici i pored reke Dunav doprinose tome da je i kvalitet vazduha bolji. Prema rečima Službenika za poslove zaštite životne sredine u Opštini Bačka Palanka, Vojislava Zubca, naša opština nije u problemu kad je u pitanju nivo zagađenosti vazduha.

„Institut za zaštitu na radu iz Novog Sada merio je kvalitet vazduha u decembru 2019. godine. Kvalitet vazduha merio se tokom 10 dana, od 6. do 16. decembra na dva merna mesta u gradu – kod radionice JKP „Komunalprojekt“-a i u PU „Mladost“ (preko puta hotela „Fontana“). Na osnovu njihovog izveštaja, možemo reći da je kvalitet vazduha u Bačkoj Palanci dobar i da nije bilo prelazaka maksimalno dozvoljenih vrednosti“, navodi Zubac.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Tokom ovih ispitivanja, merio se nivo sumpor-dioksida, azot-dioksida, čađi, prizemnog ozona i benzena. Maksimalna dozvoljena vrednost čađi u vazduhu iznosi 50 mikrograma po kubnom metru. Da Bačkopalančani nemaju razloga za brigu govori podatak da je tokom 10 dana merenja kvaliteta vazduha, najviša izmerena vrednost čađi iznosila 1,71 mikrograma (izmereno 11.12.2019. na mernom mestu PU „Mladost“).

Na tabeli su prikazane vrednosti izmerene po danima na mernom mestu radionica JKP „Komunalprojekt“

U izveštaju Instituta za zaštitu na radu iz Novog Sada navedeno je da izmerene vrednosti na oba merna mesta nisu prelazile referentne vrednosti i maksimalno dozvoljene vrednosti.

Nivo zagađenja vazduha u Srbiji možete pratiti uživo OVDE

Vojislav Zubac objašnjava da Bačka Palanka nije u grupi gradova u kojima je zagađenje povećano, te da su se preporuke Ministarstva za zaštitu sredine odnosile na izradu kratkoročnog akcionog plana za kvalitet vazduha.

„To znači da treba da izradimo plan koji bi sadržao mere koje bi primenjivali ukoliko u budućnosti dođe do većeg nivoa zagađenja na teritoriji naše opštine. Sada to nije slučaj, vazduh u Bačkoj Palanci je dobrog kvaliteta“, rekao je Zubac.

Koji su uzroci zagađenja?

Institut „Dr Milan Jovanović Batut“ objašnjava da je trenutno urbano aerozagađenje u Srbiji uglavnom čestičnog tipa (PM10 čestice).

Nivo zagađenja vazduha u svetu možete pratiti uživo OVDE

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

„Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenjam“, piše u saopštenju „Batuta“. (Izvor: RTS)

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here