Pokušao da proda dečiji crtež za 2,3 miliona dolara, smatra da vredi i više

1052
Foto: Screenshot

Muškarac iz Rusije dospeo je na naslovnice dnevnih listova u ovoj zemlji nakon što je pokušao da proda crtež koji je nacrtao kao dečak, a za koji je tražio 140 miliona rubalja, odnosno 2,3 miliona dolara.


Vladimir Mkrčjan, novinar koji ima 41 godinu, postavio je svoj crtež iz detinjstva na ruski sajt Avito u ponedeljak i ubrzo postao viralna vest širom zemlje jer je za svoj rad tražio 140 miliona rubalja.

On kao autor smatra da ovaj rad vredi znatno više jer prikazuje realnost sovjetske ere viđenu kroz oči deteta koje ima šest godina.

„Kada sam crtao ovaj crtež bio sam jako mali i bilo je to u vreme Sovjetskog Saveza. U mom crtežu se ogleda sva realnost koja je dolazila do nas preko televizijskih ekrana, ali i knjiga. U tom periodu veoma me zanimala tematika građanskih ratova“, rekao je Vladimir.

Rad pod nazivom „Vojnik Crvene armije na konju“ Vladimir je otkrio nedavno kada je sortirao svoje stare stvari, a ideju da proda crtež za ogromno bogatstvo došla je nakon što je, kako kaže, shvatio šta ovaj crtež zaista predstavlja.

[wonderplugin_slider id=75]

„Stavio sam svoju dušu u ovaj rad, kao što znate ruka umetnika je vođena od strane Boga“, rekao je Vladimir medijima u Rusiji.

Mediji su s podsmehom dočekali ovu izjavu, međutim bilo je i onih koji su želeli da pomognu umetniku tako što će da pronađu potencijalnog kupca crteža. Ipak, na pomen ideje o tome da li postoji mogućnost pregovora o ceni umetnik je dočekao s uvredom.

„Cena je zaista neverovatna. Ovo je jeftino za ovakvo umetničko delo kakav je moj crtež“, rekao je Vladimir i dodao da crtež prodaje po nižoj ceni jer mu je trenutno potreban novac. „Čak i za mene, osobu koja je nacrtala ovaj crtež, prikaz konja je zaista impresivan i deluje kao direktan pogled u dušu“, rekao je umetnik u pokušaju da opravda cenu svog rada.

Kritičari su istakli da je ovo možda samo patetični pokušaj da se privuče pažnja javnosti na bezvredan rad, ali isto tako dodaju da danas živimo u vremenu kada je obična banana zalepljena trakom za beli zid prodata za 120.000 dolara, tako da je sve moguće.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here