Jovanjdan posle Svetog Nikole najčešća slava u Palanci

1425

BAČKA PALANKA: U pravoslavnih Srba ovo je vreme najvećih slava, a juče je, puno kuća ili slavilo ili išlo na slavu kod domaćina čiji je kućni zaštitnik Sveti Jovan Preteča, ili Krstitelj, onaj koji je Hrista krstio i koji ga je najavio.


Okupila se deca oko roditelja, deka i baka, neki došli na ručak, neki na večeru, jer radni je dan. Posete onima koji slave, čestitke, gošćenja nastaviće se i danas, drugog, pa i trećeg dana slave.

Verni su se sabrali u crkvi u Staroj Palanci, koja je najstarija, izgrađena 1785. godine, a posvećena upravo rođenju Svetog Jovana Preteče, pa je hramovna slava Ivanjdan, 7. jul, ali i u Novoj Palanci gde je hram posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice, počet pre jedne decenije, završava se i pored nje gradi Svetosavski dom. Slično je bilo i u trinaest sela ove opštine, koja sva imaju pravoslavne crkve.

[wonderplugin_slider id=188]

 

U Bačkoj Palanci, a to potvrđuje i statistika ovdašnjih pravoslavnih sveštenika, kao i u celoj Srbiji, Sveti Nikola je najčešća slava, ali mnogo domaćina slavi i Jovanjdan, Aranđelovdan, Đurđevdan… Slavili su ovdašnji pravoslavni Nikolu i Jovana i druge svece i u vremenu vladavine Austrougarske, a iz tog vremena ostalo je dosta lepih priča koje su ispričane u vremenu mira, odnosno između tragedija, ratova, propasti jednih i stvaranja drugih monarhija, država i državica na ovim prostorima.

Na osnovu kazivanja nekadašnjih meštana Stare Palanke, napisao je svojevremeno Radovan Šunjka u knjizi „Bačka Palanka u pet vekova”, priču o tome kako je jedan od ondašnjih Švaba počeo da slavi Svetog Jovana. Izvesni Pera iz Krajnjeg šora rešio da za svoju slavu Svetog Nikolu, pored ostalih pozove i komšiju Johana Vajsmilera. Žena ga grdila, govorila da će ga bog karati, Srbi ismevati, a komšija Švaba misliti da se sprda sa njim. Ali, dođe Johan sa ženom Marlenom kod Raca, ispoštova običaje, oduševi se i reši da i on uzme slavu i izabere Svetog Jovana, a rekoše mu da je to 20. januara.

Spremio Johan sve po redu, gospodski pozva i počasti sve komšije i sve lepo prođe. Ali, jedan od komšija, pun uncutarije, organizovao ostale bećare, te 9. februara, kad se slavi prenos moštiju Sv. Jovana Zlatoustog, zakucaše kod Vajsmilerovih i čestitaju im slavu. Domaćini zbunjeni, ali primiše goste koji im objasniše i pokazaše pravoslavni kalendar u kome je 20 dana posvećeno Sv. Jovanu. Sve je opet prošlo lepo, uz puno smeha, vina i mezetluka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here