Neka svira klarinet, da zaigra ceo svet

ŠOMO "Stevan Hristić"

1026

Jovan Anđelković, nastavnik klarineta, već dvanaestu godinu za redom u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ uvodi učenike u tajne duvačkog instrumenta, klarineta.


Srednju muzičku školu „Kornelije Stanković“ završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu, učeći klarinet. Živi u Novom Sadu i putuje na relaciji glavni grad Vojvodine – Bačka Palanka. Za „Nedeljne novine“ nastavnik Anđelković kaže:

– Generalno, ja volim da radim sa decom, da se družim sa njima, jer mi to osvežava duh i podmlađuje me. Drveni duvački instrument klarinet pronađen je još u antičkoj Grčkoj i Egiptu, ali vremenom se razvijao i dobio današnji oblik i izgled. Sastoji se iz pet delova: levak ili korpus, donji deo, gornji deo, burence i usnik ili pisak. Tu se nalazi trska, kojom proizvodimo zvuk, a gaji se u primorskim delovima Francuske. Klarinet ima 17 rupica, a razlikuju se po tonalitetima, ali i po veličini.

– U školama se najčešće koriste klarineti in B, ali postoje i i in A, in Es, in C itd. Klarinet je pretežno solo instrument, ali vremenom su mu kompozitori dodelili veoma lepe solo deonice u okviru orkestra. Danas je on zastupljen i u modernoj muzici, džezu. Interesantno je da je klarinet veoma blizak saksafonu, ne treba puno vremena da se nauči sviranje na ovom potonjem.

– Postoje određeni načini i vrste disanja kod sviranja na klarinetu, prva vežba se izvodi u ležećem položaju, da bismo aktivirali mišić u stomaku, odnosno dijafragmu. Posle dolaze vežbe u sledećem i stajaćem položaju i na „pola tela“ i tek kada savladamo načine disanja, počinjemo da sviramo klarinet.

[wonderplugin_slider id=174]

 

– Imam 13 učenika u svih šest razreda, novina je da od ove školske godine umesto četiri, klarinet izučava u šest godina školovanja. Sasvim novo je formiranje mešovitog orkestra, u čijem radu učestvuje i jedna naša učenica na klarinetu i veoma je zadovoljna time. Mi, u muzičkoj školi pokušavamo i uspevamo da našu nastavu dekorišemo raznim notama, raznoraznom muzikom, raznim delima, da ne bude samo sviranje obaveznog školskog programa, da deca sa časa odu nasmejana i vesela.

– Moji učenici idu na razna takmičenja, počev od ovih školskih, preko takmičenja za drvene  duvače u Lazarevcu i republičkog takmičenja do festivala muzičkih škola.

Jedan od učenika nastavnika Jovana Anđelkovića je i Andrej Palalić:

– Učenik sam 2. razreda u muzičkoj, a 6. u osnovnoj školi. Upisao sam se u 5. razredu osnovne škole u muzičku, pa sam mogao da odaberem klarinet, koji se izučavao četiri godine. Vremenom sam zavoleo ovaj instrument, pa sam učestvovao i na školskim takmičenjima i javnim časovima. Mnogo sam zadovoljan sa nastavnikom Jovanom Anđelkovićem, jer se na času pored ozbiljnog učenja imamo vremena i za šalu.

Klarinet je dobio i svoju pesmicu: Crna truba abonosa, dugmad blistava, zuji ko u cvetovima pesma bumbara. Čas se čuje kao nekog mangupčića krik, a čas opet razigrano kao mladi bik. Neka svira klarinet da zaigra ceo svet!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here