Obeležili Dan Luja Braja

Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Bačka Palanka

612

Članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Bačka Palanka su u sredu, 22. januara u svojim prostorijama obeležili Dan Luja Braja.


U pitanju su redovne aktivnosti ove organizacije koja je realizovana sopstvenim sredstvima. Luj Braj je rođen 4. januara 1809. godine i bio je francuski učitelj koji je 1829. godine izumeo sistem pisma za slepe (Brajevo pismo).

Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja osmišljeni su ovim sistemom od šest tačaka organizovanih u dva stupca, a te tačke mogu biti ispupčene ili udubljene. Svakom slovu odgovara određena kombinacija, položaj i broj tih reljefnih tačaka koje se čitaju dodirom ruke, odnosno prelaženjem jabučice desnog kažiprsta s leva na desno po papiru.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ovaj dan odredila za podizanje svesti o značaju Brajevog pisma kao sredstva komunikacije u cilju potpunog ostvarivanja prava slepih i slabovidih ljudi.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Savez slepih Srbije ovom prilikom ističe veliki značaj Brajevog pisma za slepe i slabovide, ali i dalje zagovara njegovu upotrebu kao sredstvo dostupnosti informacija, posebno u sistemu obrazovanja.

Svetska organizacija slepih se takođe zalažće za promociju Brajeve pismenosti i dostupnost obrazovnog gradiva na Brajevom pismu, naročito u školama u zemljama u razvoju. Svetska organizacija slepih i slabovidih je posvećena promociji Brajeve pismenosti i doživotnog učenja preko svog programa za stipendiranje.

Međutim, danas se u tehnološkoj eri Brajevo pismo sve manje koristi, a uči se u školi za slepe i slabovide „Veljko Ramadanović“ u Zemunu. Danas se sve više koriste računari sa posebnim softverom za slepe i slabovide.

Podršku za obeležavanje Dana Luja Braja MOSS Bačka Palanka su dale partnerske organizacije Crveni krst Bačka Palanka i Društvo dijabetičara „DIABAP“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here