Povećana potreba za ličnim pratiocima dece u opštini Bačka Palanka

Naknada ličnim pratiocima dece sa smetnjama u razvoju u ovoj godini je povećana

1949

BAČKA PALANKA: Na današnjoj sednici Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka, data je saglasnost na godišnji operativni i finansijski plan Centra za socijalni rad opštine Bačka Palanka.


Većnici su takođe doneli rešenje o ceni radnog sata pružaoca usluge lični pratilac deteta za tekuću, 2020. godinu.

Vera Petrović

Direktorka bačkopalanačkog Centra za socijalni rad, Vera Petrović kaže da unazad tri godine ova ustanova ima dvojaku ulogu – da utvrđuje pravo na ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju, a istovremeno i sprovodi uslugu.

„Počeli smo za tri pratioca, sada imamo 15. Postoji potreba za još ličnih pratioca. Mi uvek gledamo da to budu kvalitetni i edukovani ljudi. Svi koji žele da obavljaju pre svega jedan human posao, mogu da se prijave u Centar za socijalni rad“, kaže Petrović.

Postoje kriterijumi po kojima se biraju kandidati. Pored nivoa obrazovanja, koje ne može biti niže od srednjoškolskog, tu je i psiholog i pedagog koji se uključuju u procenu pratioca, da bi se obezbedio što kvalitetniji kadar.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Nažalost, nemamo dovojno prijavljenih i zainteresovanih. Da li je bila u pitanju cena rada, ili nedovoljna informisanost ili pak težina samog posla, to je pitanje. Odlukom Vlade Srbije povećana je cena radnog sata ličnim pratiocima i ona sada iznosi 172,54 dinara po satu, pa će nadoknada sada biti veća“, dodala je naša sagovornica.

Ipak, Vera Petrović ističe da u ovom poslu novac ne može da bude glavna motivacija. U pitanju su, kako kaže, deca sa smetnjama u razvoju i želja da im se pomogne.

„Lični pratilac je tu da pomogne detetu u svakodnevnom životu. Od nošenja školske torbe, guranje kolica, ukoliko je dete u invalidskim kolicima, pa do toga da mu pomogne da se obuče, raspakuje torbu i bude prisutan prilikom kretanja kroz školu. Naši lični pratioci putuju sa decom i u srednju školu „Milan Petrović“ u Novi Sad, i do sada se to pokazalo kao dobra praksa“, navodi Vera Petrović.

Lični pratioci na teritoriji opštine Bačka Palanka nedostaju u osnovnim školama, ali i u predškolskoj ustanovi. Direktorka Centra za socijalni rad naglašava da su pojedini, koji su do sada bili angažovani kao lični pratioci, odustali od tog posla usled pronalska stalnog zaposlenja i bolje zarade, pa je u ovom momentu potrebno bar još četiri pružaoca ove usluge.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Ukoliko je neko zainteresovan da postane lični pratilac deteta sa smetnjama u razvoju, treba da se javi u Centar za socijalni rad u Bačkoj Palanci.

„Apelujem na naše sugrađane da se uključe i da budemo osetljivi prema deci sa smetnjama u razvoju i da im pomognemo da bi se što kvalitetnije školovali i osposobili za život“, rekla je Vera Petrović.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here