Usvojen predlog strategije za sprečavanje odliva mozgova

Sadrži šest mera

1247
Foto: Pixabay (ilustracija)

Koordionaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Srbiji u ponedeljak, 26. 1. 2020. je usvojilo Predlog strategije za ekonomske migracije Srbije, koji će se odnositi na period od 2021. do 2027.


Profesorka Danica Šantić, koja je učestvovala u izradi strategije, kaže da je strategijom predviđeno šest mera koje bi trebalo da uspore ekonomske migracije.

Prva je, navodi ona, jačanje institucionalnih kapaciteta, pre svega ljudskih koji se bave tim problemom. Druga mera je pravljenje boljih analiza i baze podataka o iseljavanju stanovništva.

„Svesni smo da se u medijima pojavljuju različite brojke, poslednji podatak koji imamo je Eurostata iz decembra 2019. da je oko 52.000 državljanima Srbije dobilo dozvolu boravka na teritoriji EU i oni ih smatraju kao novim stanovnicima“, podvukla je Šantić.

Treća mera je nastavak privrednog i društvenog razvoja zemlje, dok je četvrta usklađivanje obrazovnih profila sa tržištem rada.

„Pre svega usklađivanje visokoobrazovanog stanovništva, odnosno kreiranje poslova za njih u Srbiji, jer smo utvrdili da su oni najmobilnije stanovništvo i da najviše razmišljaju o odlasku“, ukazala je Šantić.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Peta mera je podsticanje saradnje između dijaspore i matice, kroz materijalne i nematerijalne investicije, a šesta mera je efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama.

„Od sredine 20. veka imamo intenzivne migracije iz sela u gradove i sela ostaju bez stanovnika. Sada migracije idu iz manjih ili srednjih gradova u velike gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Niš, i trebalo bi da se postiže ravnomerni regionalni razvoj“, istakla je Šantić.

Ministar za rad Zoran Đorđević kaže da će taj Predlog za dve do tri nedelje biti poslat Vladi Srbije na usvajanje. Nakon toga, dodaje on, biće kreiran Akcioni plan, koji će dati konkretne zadatke svima u Vladi Srbije kako i na koji način da sprovode ciljeve iz Strategije.

Ističe da je najvažnije da Srbija nastavi da jača svoju ekonomiju i povećava životni standard građana i da ostvari plan zacrtan programom „Srbija 2025“ da prosečna plata za pet godina bude 900 evra, a penzije 440 evra.

Navodi da je teško dati precizan podatak koliki je broj ljudi u poslednjih 10 godina otišao iz zemlje i dodao da će popis stanovništva sledeće godine dati tačnu brojku.

Naveo je da je jedna od zemalja koja je uspela da se izbori sa problemom ekonomskih migracija jeste Izrael, dodajući da je Srbija u izradi Strategije koristila upravo iskustva te zemlje. Neke od mera koja su već sprovedene po uzoru na mere koje je sprovodio Izrael jesu bespovratna sredstava za mlade koji žele da osnuju svoja preduzeća.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here