Pomera granice: Đoković srušio Federera za 8. finale!

799
EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Novak Đoković igraće finale Australijan Opena drugu godinu zaredom, osmi put u karijeri! Srpski teniser je u polufinalu savladao velikog rivala Rodžera Federera sa 7:6, 6:4, 6:3.


Novak je do sada odigrao sedam finala na prvom Gren slemu i slavio je u svakom od njih. Pobeda nad Federerom u polufinalu bila mu je 13. uzastopna u Melburnu, pošto je prošle godine osvojio titulu.

Đoković sada u međusobnim duelima vodi sa 27:23, a bilo je ovo četvrto polufinale u Melburnu u kome je slavio protiv Federera.

Srbin je nastavio fantastični niz pobeda na Slemovima protiv Švajcarca, pošto za poraz ne zna od polufinala Vimbldona 2012. godine.

Novak je loše počeo meč, pa je Rodžer poveo sa 4:1. Imao je treći teniser sveta i 40:0 na servis srpskog igrača u šestom gemu. Ipak, tada je usledila fantastična serija drugog na ATP listi. Spasao je Đoković brejk lopte, da bi potom izjednačio na 5:5. Pokazao je potom da mu niko nije ravan u tajbrejkovima.

U naredna dva seta Novaku je po brejk bio potreban da dođe do maksimalne pobede i novog finala u Melburnu.

Đoković će u 26. Gren slem finalu pokušati da osvoji 17. titulu.

U drugom polufinalu sastaće se Aleksandar Zverev i Dominik Tim.

Već prvi gem doneo je veliku borbu. Đoković je diktirao ritam na početku, pa je došao do dve vezane brejk lopte. Ipak, Federer se popravio, pa je posle četiri izjednačenja i šest minuta igre došao do gema na svoj servis.

Već u drugom je kaznio Švajcarac branioca titule i prilično lako došao do brejka – 2:0.

Istom merom je uzvratio Đoković. Odlično je riternirao, uspostavio je kontrolu, te je odmah vratio izgubljeni gem.

Činilo se da će Novak doći do prvog gema na svoj servis kada je poveo sa 40:15. Ipak, svojim greškama je pomogao rivalu da dođe do brejk lopti. Iskoristio je to Rodžer, pogodio nekoliko fantastičnih udaraca i poveo sa 3:1.

Odlično je servirao Federer u narednom gemu, pa je lako došao do 4:1.

Imao je potom Federer i tri vezane brejk lopte. Ipak, uspeo je da se izvuče Đoković i smanji na 4:2.

Ipak, Srbin nije mogao da nađe odgovor na servise rivala, pa je Švajcarac lako povećao prednost na 5:2.

Iako je Đoković posle velike borbe uspeo da dođe do 5:3, u narednom gemu je počeo da udara sigurnije, prodornije, pa je došao do brejk lopti. Srbin je uspostavio sasvim kontrolu, pa je sa nulom došao do brejka i 5:4.

Izjednačio je potom aktuelni šampion na 5:5, da bi ponovo zapretio rivalu u narednom gemu. Ipak, od 15:40 Federer je počeo bolje da servira pa je poveo sa 6:5.

Sačuvao je i Novak svoj servis gem, pa je odlučivao tajbrejk.

Fantastičan je bio Novak u dodatnom gemu, odigrao je odlično, pa je rivala ostavio na jednom poenu. Srbin je do prvog seta došao posle velikog preokreta – 7:6 (1).

U dobrom ritmu Novak je nastavio da igra i početkom drugog seta, pa je rutinski došao do svog servis gema.

 

[wonderplugin_slider id=10]

 

Već u drugom je imao priliku da napravi brejk, pošto je imao 15:40. Ipak, Federer se ponovo izvukao zahvaljujući dobrom servisu.

Iako je Đoković pretio i u nastavku, nije bilo novih brejkova.

Novu šansu drugi teniser sveta imao je u šestom gemu. Ipak, Švajcarac je ponovo bio na visini zadatka kad je bilo najbotrebnije – 3:3.

U desetom gemu je ponovo napao Đoković. Iako se činilo da će Federer doći do gema na svoj servis, izvanredno je odigrao srbin poslednjih nekoliko udaraca, pa je brejkom došao do seta – 6:4.

Razvila se borba početkom trećeg seta, ali brejka nije bilo.

Sve do šestog gema. Iako je Federer poveo sa 40:15, Đoković je uspeo da preuzme inicijativu. Odlučno je udarao aktuelni šampion, pa je iskoristio prvu brejk loptu za 4:2.

Bilo je to sasvim dovoljno da Novak dođe do trećeg seta i maksimalne pobede.

 

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here