Ostavke predsednika opština u Vrbasu, Kovinu i Odžacima

1449
Фото: Тањуг

Predsednik opštine Vrbas Milan Glušac po drugi put u dva meseca podneo je ostavku, što je i potvrdio za list „Dnevnik“, a isto je dan ranije učinila i predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.


To se, kako saznaje ovaj list, očekuje i od predsednice opštine Odžaci Latinke Vasiljković.

Ti predsednici i dalje ostaju na svojim funkcijama do lokalnih izbora, koji će se poklopiti s pokrajinskim i republičkim, koji bi trebalo da se održe, kako je ranije najavaljeno, najverovatnije 26. aprila.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Podsećamo, predsednici pomenutih opština su podneli ostavke krajem novembra, da bi ih pre isteka zakonskog roka, povukli. Taj potez je tumačen kao partijsko „usklađivanje” datuma održavanja izbora, a predsednici triju opština pripadaju SNS-u. Predsednici tih opština su prvi put ostavke podneli 2017. godine, kada su birači u Kovinu, Odžacima i Vrbasu, dve godine nakon redovnih lokalnih izbora, vanredno izašli na birališta.

Ukoliko u roku od 30 dana skupštine opština ne konstatuju ostavku ili ne izaberu novog predsednika opštine, uvode se privremene mere, što znači raspisivanje izbora. Ipak, kako saznajemo, lokalni izbori u te tri opštine održaće se kad i pokrajinski i republički.

– Ostavke su podnete da bi se lokalni izbori održali istovremeno s republičkim, kako je javno rečeno, 26. aprila – kazao je Glušac.

Podsećamo, vanredni lokalni izbori u Vrbasu održani su 23. aprila 2017. godine, a usledili su nakon ostavke predsednika opštine Milana Glušca i kratkotrajne privremene uprave. Istoga dana održani su lokalni izbori za odbornike i u opštinama Odžaci, Kovin, Kosjerić, kao i Skupštine grada Zaječara. U Kovinu i Kosjeriću tada su održani redovni izbori, dok su u Zaječaru, Vrbasu i Odžacima bili vanredni. Lokalne izbore u tim opštinama raspisala je 27. februara predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

U Vrbasu je tada glasano na 36 biračkih mesta, od čega je 19 bilo u samom gradu, a 17 u naseljenim mestima opštine.

Pre tri godine, na mestu predsednika opštine Odžaci bio je Dušan Marijan umesto Latinke Vasiljković. Za opravdanost raspisivanja izbora naveli su ekonomske razloge. Istovremeno kad budu raspisani republički izbori, održaće se i lokalni, da bi se uštedelo na troškovima organizovanja izbora, odnosno da građani tih opština ne bi dva puta u istoj godini izlazili na birališta. Dušan Marijan bio je na funkciji predsednika opštine od januara 2014. godine i tada je iz kabineta predsenika opštine u ostavci saopšteno da su razlozi za podnošenje ostavke proceduralne prirode.

„U cilju racionalizacije i smanjenja troškova održavanja lokalnih izbora, da bi se održali u istom terminu biće raspisani kad i predsednički izbori”, saopšteno je iz kabineta.

Izbori su održani u Kovinu zbog isteka četvorogodišnjeg mandata, nastupilo je osam lista koje su se borile za 45 mesta u lokalnom parlamentu. Sanja Petrović bila je prva na listi kao predsednica Opštinskog odbora SNS-a i kandidatkinja liste „Aleksandar Vučić – brže, jače, bolje”. Podsećamo, opština Kovin je još 2015. godine imala problema s lokalnom vlašću, te su za dve godine do tada imali čak pet predsednika opština. I za opštinu Kovin se veruje da je predsednica podnela ostavku, povukla je, pa opet podnela, a veruje se da je krajnji cilj uvođenje privremenih mera da bi vanredni lokalni izbori bili održani istovremeno kad i republički.

Prvo odstupanje s funkcije Sanja Petrović je podnela 28. novembra, ali je Skupština u Kovinu o njoj raspravljala tek 20. decembra prošle godine jer je prvi čovek lokalnog parlamenta Zoran Bradanja zasedanje počeo informacijom da je ostavka povučena, bez šireg obrazlaganja, uz reči da su posredi lični razlozi. Međutim, 16. januara Sanja Petrović je ponovo podnela ostavku, a na pitanje „Dnevnika“ da li je to zbog usaglašavanja datuma izbora nije usledio odgovor.

Veruje se da će u Kovinu uslediti privremene mere jer su vanredni lokalni izbori održani 2017. godine, te bi redovni trebalo da budu iduće, ali sve je više izgleda da će biti održani kada i republički.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here