Podrška porodiljama: Obećanja pljuštala, pa zaboravljena

1143
Фото: Pixabay

Kada je ustanovljeno pre dve godine da Zakon o finansijskoj podršci porodici umanjuje primanja ženama zbog rođenja deteta, pljuštala su obećanja da će biti „popravljen“, ali to se ni do danas nije dogodilo.


„Centar za mame“ ponovo je apelovao na donosioce odluka da izmene taj zakon donet u julu 2018. godine, zbog kojeg veliki broj porodilja ima umanjena primanja, prenosi „Politika“.

„Otkako je zakon počeo da se primenjuje, nije bilo političara koji nije pomenuo da su mnoge majke ovim propisom oštećene i da zakon mora da ide na ‘popravku’, ali ništa se nije desilo. Nekoliko udruženja roditelja imalo je sastanak s premijerkom Anom Brnabić, na kojem je obećano da će zakon biti promenjen, ali to se nažalost nije desilo. Budžetom za 2020. godinu predviđena su povećanja izdvajanja za pronatalitetnu politiku – mi smatramo dobrim što je roditeljski dodatak za prvo dete povećan na 100.000 dinara, što će drugo dete dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, što će treće dete svakog meseca dobijati po 12.000 dinara i što će četvrto dete celu deceniju da dobija 18.000 dinara, ali smatramo da plate porodilja ne treba da imaju veze sa socijalnim davanjima“, navodi Jovana Ružičić, direktorka „Centra za mame“.

Ona podseća da su ovim zakonom posebno pogođene žene koje su radile manje od 18 meseci pre odlaska na porodiljsko bolovanje, one koje su istog meseca dobile posao i otišle na trudničko bolovanje, kao i žene koje imaju visoka primanja.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Mi smo tražili da žene koje su pre odlaska na porodiljsko odsustvo radile manje od 18 meseci u kontinuitetu dobijaju minimalac, jer je praksa pokazala da veliki broj ovih mama dobija svega nekoliko hiljada dinara. Osim toga, mame preduzetnice su oštećene zato što nemaju pravo na dve godine porodiljskog odsustva za treće dete, već samo na godinu dana“, kaže Ružičić.

Jasmina Mihnjak iz roditeljskog portala „Bebac“ podseća da je ovaj portal od Ministarstva rada dobio podatke da je u prvih jedanaest meseci primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom trećina porodilja imala umanjena primanja.

Kako prenosi „Politika“, u Ministarstvu za rad su rekli da je „prilikom predstavljanja plana ‘Srbija 2025’ predsednik Aleksandar Vučić istakao da će veća pažnja biti posvećena pronatalitetnim merama i da će, upravo radi podsticanja rađanja i omogućavanja novih uslova za trudnice i porodilje, kao i porodice s decom, biti obezbeđena dodatna sredstva i nove mere“.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here