Povećana naknada za svako rođeno dete u opštini Bačka Palanka

Na današnjoj sednici Opštinskog veća iznet je predlog odluke o pružanju finansijske pomoći porodici za svako rođeno dete

9897

BAČKA PALANKA: Na današnjoj sednici Opštinskog veća izneto je nekoliko značajnih predloga. Jedan od najvažnijih, je predlog odluke o pružanju finansijske pomoći porodici za svako rođeno dete u opštini Bačka Palanka.

Pored podsticaja koje daje država i pokrajina roditeljima za svako rođeno dete, gradovi i opštine u Srbiji takođe imaju određene mere populacione politike kojima pomažu novopečenim roditeljima. Opština Bačka Palanka još od 2013. godine za svako rođeno dete daje 18.000 dinara i paket iz apoteke u vrednosti 5000 dinara. Današnjim predlogom odluke, taj iznos je uvećan.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Rukovodilac odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Bačka Palanka, Vera Žarković istakla je da se ova odluka donosi u cilju sprovođenja mera populacione politike i poboljšanja materijalnog položaja porodica sa decom. Sredstva za sprovođenje obezbeđena su u budžetu Opštine Bačka Palanka, a finansijska pomoć se dodeljuje jednokratno za svako rođeno dete.

Novim predlogom odluke o pružanju finansijske pomoći porodici za svako rođeno dete, predviđeno je 20.000 dinara i 5000 dinara vrednost poklon vaučera. Novina je i to što zahtev za ostvarivanje ovog prava može da se podnese najkasnije do navršene prve godine života deteta. Do sada su roditelji imali rok od šest meseci po rođenju deteta da podnesu zahtev Opštini Bačka Palanka.

Predlog nove odluke o pružanju finansijske pomoći porodici za svako rođeno dete upućuje se Skupštini opštini Bačka Palanka na razmatranje i donošenje.

Diskrecionim pravom predsednika opštine dodeljeno još 13 stipendija

Jedna od tačaka današnje sednice bio je izveštaj o radu komisije za dodelu stipendija učenicima i studentima za školsku 2019/2020. godinu. Predsednik opštine Bačka Palanka iskoristio je diskreciono pravo i ove godine dodeljeno je dodatnih 13 stipendije (za četiri studenta i devet učenika).

„Pored 150 stipendija koje smo dodelili, predsednik opštine ima diskreciono pravo da dodeli određeni broj stipendija i tu smo svakako uzeli u razmatranje socijalno ugroženo stanovništvo, tačnije decu koja žive u takvim porodicama, kako bi im olakšali školovanje u narednoj godini“, rekao je Branislav Šušnica.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here