Memorijalni Svetosavski rapid turnir u Bođanima: Vrhunska priredba u malom selu

1191
Foto: Privatna arhiva

U malom vojvođanskom selu Bođani, na samoj granici sa Hrvatskom, odigran je tradicionalni 15. Svetosavski rapid šahovski turnir, koji od pre dve godine nosi naziv “Memorijal Stevan Lapaji Žule”, u čast poznatog šahiste iz ovog mesta.


Turnir su zajedničkim snagama organizovali Mesna zajednica Bođani i ŠK “Veljko Vlahović”, a učestvovala su 44 igrača iz Bača, Bačke Palanke, Gajdobre, Vojvode Stepe, Odžaka, Novog Sada, Zrenjanina i okolnih mesta. Odigrano je sedam kola po Švajcarskom sistemu parovanja sa tempom igre od 15 minuta po igraču za celu partiju.

Među takmičarima bila su dvojica FIDE majstora, veliki broj majstorskih kandidata i čak sedam omladinaca. Ljubazni domaćini, na čelu sa direktorom turnira Stevanom Tatljakom i tehničkim direktorom Miloradom Modićem, potrudili su se da se svi osećaju više nego dobrodošli u Lovačkom domu, gde je takmičenje održano. Turnir je otvoren tako što je supruga pokojnog Stevana Lapajia Žuleta povukla prvi potez u partiji na prvom stolu između FIDE majstora Miloja Brajića i Jana Trusine.

Posle vrlo zanimljivih borbi, prilično ubedljivo je trijumfovao Zoran M. Popović sa 6,5 poena, sa poenom više od trojice najbližih pratilaca koji su se našli na deobi drugog mesta. Među njima, najbolje dodatne kriterijume imao je drugoplasirani Miloš Zonjić, treće mesto osvojio je Petar Jovanović, dok je Nedeljko Pecelj ovog puta morao da se zadovolji četvrtim. Na deobi petog mesta sa po pet poena našla su se trojica učesnika, a Buholc je presudio da peto mesto pripadne Aleksandru Dukiću, šesto je osvojio FIDE majstor Luka Rajak, dok je sedmi bio Miroslav Ilić.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Četvorica prvoplasiranih takmičara osvojili su novčane nagrade, trojica najboljih i pehare, dok je pobedniku turnira pripao i prelazni pehar. Simboličnu novčanu nagradu za 15. mesto, koliko je duga i tradicija ovog turnira, dobio je Đorđe Trifunović sa osvojena četiri poena. Pored toga, novčano su nagrađeni i najuspešniji takmičar sa teritorije opštine Bač – Slaviša Vranješ sa četiri poena, kao i najuspešniji Bođanac – Zoran N. Popović sa tri poena, a organizatori su simboličnim poklonima obradovali i najstarijeg i najmlađeg učesnika na turniru – Zlatka Parnickog i Iliju Jovanovića.

U konkurenciji omladinaca najuspešniji je bio Mihael Šipek sa četiri poena, ispred Ilije Jovanovića sa 3,5 poena i Nemanje Đakovića sa dva poena. Trojica najboljih omladinaca su osvojili pehare i novčane nagrade. Može se reći da predusretljivi domaćini nisu zaboravili nikoga kada su u pitanju nagrade i izražavanje zahvalnosti za pomoć u organizaciji turnira, te su se na simboličan način odužili i Žarku Dedijeru, koji je na turnir doveo najbrojniju delegaciju takmičara i članova ŠK Hercegovac iz Gajdobre. Ovaj turnir je bio specifičan i po tome što su i svi takmičari pojedinačno dobili zahvalnice kao uspomenu na učešće.

Zajednička ocena svih je bila da su organizatori ovog tradicionalnog turnira održali lekciju iz gostoprimstva nekim mnogo većim i poznatijim mestima u Vojvodini i šire, kao i da su na najlepši mogući način pokazali da će ime prerano preminulog sugrađanina Stevana Lapajia Žuleta zauvek ostati u sećanju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here