Мала азбука бачких јела – ајмокац

2861

Страствени сте гурман и желите да упознате ову регију Војводине на несвакидашњи начин, дегустирајући укусне делиције прављене по „бакином рецепту?“ Знате пи шта је ајмокац?


„Мала азбука бачких јела“ доноси преглед укусних и традиционалних рецепата, као и начина припреме намирница које нас враћају у детињство, те можда баш међу овим редовима пронађете инспирацију за следећи недељни ручак или се пак одлучите да специјалитете које ћемо вам представљати, потражите у ресторанима, салашима и чардама на територији општине Бач.

АЈМОКАЦ – традиционално јело које је годинама део стандардног недељног бачког ручка. Припремао се искључиво када се на трпезаријском столу налазила домаћа бистра супа, а неретко је замењивао и главно јело.

НАЧИН ПРИПРЕМЕ – Ајмокац се најчешће правио од пилећег белог меса, које се кувало у супи. Након што је обарено, месо се исецка на ситне комаде. У посебној посуди загрејте уље, потом додајте ситно сецкани бели лук па брашно и пржите док не порумени. Након што маса поприми боју лагано мешајте и додајте супу да се не направе грудвице. Ајмокац не треба да буде ни сувише редак ни сувише густ. Стога, када постигнете кремасту текстуру додајте месо и по жељи нацедите мало лимуновог сока. Послужите у земљаној посуди, те декоришите мирођијом и першуновим листом.

Потребни састојци за ајмокац:

Потребни састојци за ајмокац:

1. Једно веће пилеће бело месо
2. Једна главица белог лука
3. Пет кашика брашна
4. Уље, зачини, со
5. Лимунов сок – по жељи

ПРИЈАТНО!!!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here