Pale cene dizela i benzina u Srbiji

1
2075
Foto: 021

Prosečna cena litra dizela na benzinskim stanicama u Srbiji u periodu od 20. januara do 3. februara smanjena je za 1,02 dinara, a benzina za 0,35 dinara, pokazuju statistički podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije.


Trend pada cena goriva i u Srbiji i u zemljama u okruženju zadržan je i ove nedelje, a Srbija je i dalje u samom vrhu na listi cena dizela i TNG-autogasa, dok je, kada je cena benzina u pitanju, malo iznad regionalnog proseka.

 

Udeo fiskalnih obaveza u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto.

Udruženje naftnih kompanija saopštava da, pored fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

 

1 KOMENTAR

  1. A ti svi nameti su da bi neko plaćao glomazan i besmislen činovnički aparat u Srbiji, celu armiju zaposlenih u nepotrebnim agencijama za sve i svašta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here