Мала азбука бачких јела – бухтле

2041
Фото: Getty Images

Страствени сте гурман и желите да упознате ову регију Војводине на несвакидашњи начин, дегустирајући укусне делиције прављене по „бакином рецепту?“


„Мала азбука бачких јела“ коју уређује ТОО Бач, доноси вам преглед укусних и традиционалних рецепата, као и начина припреме намирница које нас враћају у детињство, те можда баш међу овим редовима пронађете инспирацију за следећи недељни ручак или се пак одлучите да специјалитете које ћемо вам представљати, потражите у ресторанима, салашима и чардама на територији општине Бач.

Бухтле

Једна од омиљених посластица која се у Војводини припремала свакодневно, без посебног повода, јер су у њеном меканом тесту и најукуснијем џему од шљива, те финој глазури посутој прах шећером када се румене, тек изваде из рерне уживали сви укућани од 7 до 77 година.

Занимљива је анегдота из древног града Бача, када су играјући се на улици брат и сестра јели бухтле. Дечак је након неког времна упитао девојчицу: „Јуло, јел једеш ти бухтлу“, „Једем“ одговори она, а дечак се насмеја па рече: „Једем и ја већ дуго, али још до пекмеза нисам дошао“.

Начин припреме

Бухтле су се најчешће припремале тако што се од потребних састојака умеси обично кисело тесто које оставите да се диже око пола сата. Након тога тесто се премеси и остави да стоји још 15 минута. Потом се разваља (обично су димензије 50×40 цм) и сече на коцке. Свака коцка се нафилује џемом, најчешће од шљива, али су се користиле и друге мармеладе.

Од нафилованог теста обликујте лоптицу сложите у плех једну до друге, да буду што збијеније како би и након печења задржале правилан облик. Непосредно пре стављања у рерну, бухтле премажите јајима, растопљеним маргарином или слатком водом, како би се на њима формирала глатка корица. Пеците 30 минута на 200 степени. Након тога поспите шећером и послужите гостима који једва чекају да се засладе.

Потребни састојци

  • Пола килограма глатког брашна
  • 1 квасац
  • 5 дкг шећера
  • 2 јаја
  • 4 дкг маргарина
  • 2,5 дцл млека
  • 1 кашичица соли
  • Џем од шљива

Пријатно!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here