Kako je Sremica kolačem zavela Betovena?

831
Gastro Srem

GOLUBINCI – Ženet, lepa živahna plavuša i supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana.


Osim stihova, o ovoj romansi udate žene iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živela sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje.

Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. Kao uspomena na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon.

[wonderplugin_slider id=181]

 

U kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi se i recept kolača koji je spremala Betovenu. Na „Gastro Sremu 2020.“ biće otkriven recept ovog kolača.

„Osetite Srem svim čulima“ je slogan pod kojim će se održati peta jubilarna manifestacija „Gastro Srem 2020.“ 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

Ono što će ovu manifestaciju učiniti posebnom jeste što će svi posetioci moći da probaju, ali i da dobiju recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince, mesto koje pripada opštini Stara Pazova, dolazio čuveni kompozitor Ludvig van Betoven.

Za nekoliko dana na Sajmu turizma kolač će biti prikazan i svi prisutni moći će da ga probaju. Štand Turističke organizacije Vojvodina, biće u hali 4 „Beogradskog sajma“ u četvrtak 20. februara od 15 časova.

[wonderplugin_slider id=177]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here